Totul despre schimbarea dintilor de lapte

ordinea-caderii-dintilor-de-lapte-la-copii.jpg

Aparitia primul dintisor de lapte este un motiv de bucurie si curiozitate pentru orice parinte. Nu doar bunicii sunt anuntati de urgenta, ci si prietenii, colegii de serviciu, vecinii si toti cei de langa noi. La fel se intampla si atunci cand dintii de lapte sunt inlocuiti cu cei permanenti, insa inainte de a se intampla acest lucru parintii se intreaba care este ordinea caderii si schimbarii si cat de repede se produc aceastea.

LA CE VARSTA CAD PRIMII DINTI?

Majoritatea copiilor au un numar total de 20 de dinti de lapte, acest numar fiind depasit in cazuri foarte rare. Fiind temporari, dintii de lapte cad si sunt inlocuiti cu cei permanenti. De obicei, primul dinte de lapte cade la varsta de sase ani, iar ultimul la 12 ani.

ORDINEA DE SCHIMBARE A DINTILOR

Toti cei 20 de dinti vor cadea treptat de la varsta de 6 ani pana la 12 ani. Acesti dinti de lapte vor fi inlocuiti in ordine cu dintii permanenti pe care copilul ii va avea toata viata.

Ordinea de schimbare a dintilor de lapte

1. INCISIVII CENTRALI

Asa cum se vede in imaginea de mai sus, primii dinti schimbati sunt incisivii centrali, dinti care de obicei cad la varsta de 6 ani.

2. INCISIVII LATERALI

Urmatorii dinti de lapte pe care copilul ii va schimba sunt incisivii laterali. Astfel, incisivii permanenti vor aparea in jurul varstei de 7 ani.

Te confrunți cu probleme dentare greu de gestionat? Nu le lăsa să îți afecteze sănătatea, sună-ne pentru a afla care sunt soluțiile potrivite pentru tine:
0751 051 096, sau completează Formularul de programare, și te sunăm noi!

3. CANINII SI MASELELE DE LAPTE

Ultimii dinti care cad sunt caninii si maselele de lapte, molarii primi si cei secunzi, care toti se pierd intre 10 si 12 ani.​

Structura dinților de lapte

Iată structura dinților de lapte:

  • Dinții de lapte sunt compuși din coroană, care este partea vizibilă a dinților, și rădăcină, care se află în osul maxilar sau mandibular.
  • Coroana este formată din smalț, cea mai dură substanță din organism, care protejează dentina.
  • Dentina constituie partea principală a dinților și este mai moale decât smalțul.
  • La interiorul dinților de lapte se găsește pulpa, care conține vase de sânge și nervi.

Dezvoltarea dinților de lapte

Iata fazele dezvoltării dinților de lapte:

  • Dezvoltarea dinților de lapte începe încă din timpul vieții intrauterine și continuă după naștere.
  • Primii dinți de lapte, numiți și „dintii de lapte incisivi centrali”, erup în jurul vârstei de 6 luni.
  • Pe măsură ce copilul crește, ceilalți dinți de lapte apar într-o anumită ordine, până la vârsta de aproximativ 2-3 ani.
  • Copiii au în total 20 de dinți de lapte, inclusiv incisivi, canini și molari.

Căderea și înlocuirea dinților de lapte

Când vine vorba de căderea și înlocuirea dinților de lapte, iată ce trebuie să știi:

  • Pe măsură ce dinții permanenți se formează în os, rădăcinile dinților de lapte încep să se resoarbă.
  • Acest proces de resorbție a rădăcinilor slăbește dinții de lapte, care în cele din urmă se vor mișca și cădea.
  • Dinții permanenți își vor ocupa apoi locul și vor completa dantura copilului.

Îngrijirea adecvată a dinților de lapte

Îngrijirea adecvată a dinților de lapte este esențială pentru menținerea unei sănătăți orale bune. Iată câteva sfaturi privind îngrijirea dinților de lapte și a celor permanenți:

Dacă vrei să previi apariția unor probleme dentare în viitor, descoperă mai multe informații despre tratamentele pe care le oferim. Contactează-ne pentru a primi un sfat specializat la telefon
0751 051 096 sau prin Formularul de programare.

    • Începeți igiena orală încă de la apariția primilor dinți de lapte. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi și apă curată pentru a curăța delicat dinții și gingiile copilului.
    • După vârsta de 2 ani, se poate începe utilizarea unei cantități mici de pastă de dinți fluorată, potrivită pentru copii, sub supravegherea unui adult.
    • Asigurați-vă că periați dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, timp de aproximativ 2 minute de fiecare dată.
    • Încurajați copilul să scuipe pasta de dinți, dar să nu o înghită.

COPILULUI TAU URMEAZA SA II APARA DINTII PERMAMENTI?

Programeaza o consultatie si asigura-te ca viitoarea dentitie va fi una sanatoasa. Este momentul să fii pregătit pentru apariția dinților permanenți ai copilului tău. Această etapă importantă în dezvoltarea orală a copiilor necesită o atenție specială pentru a asigura o dentiție sănătoasă și ocluzie corectă.

Programarea unei consultații la un dentist este esențială pentru a evalua dezvoltarea dinților permanenți și a identifica orice posibile probleme. Un dentist experimentat poate oferi sfaturi și îndrumări personalizate în funcție de nevoile specifice ale copilului tău.

Come as you are!

CLINICA DR. NASSAR

La noi, copilul tau beneficiaza de:

DEZVOLTARE DENTITIE SANATOASA


TRATAMENTE PRIN JOACA PENTRU COPII


TRATAMENTE CU ZERO DURERE


VORBIRE SI MASTICATIE CORECTA


DINTI PERMANENTI SANATOSI


Dr. Anca Constantin

Medic stomatolog

Anca Constantin


Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.


PROGRAMARE ONLINE


În concluzie, schimbarea dinților de lapte este un proces natural și important în dezvoltarea orală a copiilor. Dinții de lapte joacă un rol crucial în sănătatea orală a copiilor și în dezvoltarea generală a acestora. Este important ca părinții să acorde atenție deosebită igienei orale și îngrijirii dinților de lapte pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a dinților permanenți.

Monitorizarea regulată a dezvoltării dentare a copilului este esențială pentru a identifica eventualele probleme sau complicații timpurii. Este recomandat ca părinții să consulte un dentist pediatric pentru a primi îndrumare și sfaturi profesionale în legătură cu schimbarea dinților de lapte și îngrijirea orală a copiilor.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți și cauți informații suplimentare despre tratament, ia legătura cu noi: telefon
0751 051 096 sau online prin Formularul de programare


40 comments

  • Enache Gratiela

    04/09/2020 at 22:38

    Buna seara.. as vrea sa va intreb si eu despre dintii băiatului meu, la 4 ani si jum, au început să i se schimbe dintii de lapte,intai cei 4 dintisori de jos, iar acum 3 luni a cazut cel de sus care nu a crescut inca si acum o saptamana celalalt incisiv central, care are deja muguras crescut si azi am observat ca se misca si ceilalti 2 de lîngă incisivii centrali. Este normal sa se miste 2 dinți în același timp si intr o perioadă asa scurta? Si incisivul central care a cazut acum 3 luni nu da semne sa creasca, deși celalalt care a cazut acum o sapt, deja a dat , este ok ? Mentionez ca la dintii de jos nu au fost pb si acum băiețelul are 5 ani si 9 luni..imi cer scuze ca v am scris atat de mult dar sunt f.ingrijorata. Multumesc mult si astept un semn .

    • Clinica Dr. Nassar

      19/10/2020 at 11:28

      buna ziua! multumim de contact, am sa incerc sa va raspund in linii mari.
      cronologia eruptiei dentare la copilul mic este foarta variata si nu mai urmeaza un anume tipar.
      ideal este sa fie consultat clinic copilul de catre medicul stomatolog, apoi monitorizat la 3 sau 6 luni, in functie de indicatia medicului.

  • Daniel T.

    25/10/2020 at 00:01

    Eu am 15 ani și nu mi-au picat toate măselele, îmi mai pica în timp?

    • Clinica Dr. Nassar

      09/11/2020 at 12:08

      buna ziua! timpul de exfoliere (pierdere de pe arcada dentara) difera in zilele noastre de la caz la caz, e posibil sa fie confundati dintii de lapte cu cei permanenti. cel mai bine este sa faceti o radiografie panoramica si sa mergeti sau sa veniti la noi in clinica la un consult in detaliu! va multumim.

  • Alexandra

    30/11/2020 at 23:28

    Buna seara,am o fetita de 4 ani si 10 luni,acum seara la spalatul pe dinti a zis ca o doare si cand m-am uitat i se misca incisivul inferior,va intreb e in regula sa cada asa devreme?O seara frumoasa!

    • Clinica Dr. Nassar

      03/12/2020 at 10:07

      buna ziua! este suficient de aproape de varsta de exfoliere, chiar daca el se misca incetisor, asta nu inseamna ca va cadea foarte curand. tine-ti-l sub observatie si faceti un scurt control la medicul dentist. va multumim de interes!

      • Sorina

        22/03/2022 at 01:58

        Buna am fetita de doi ani jumate și are dinți și maselutele cariate și a început să o doară daca se macină maselutele cariate cad mai devreme și sunt dureroase??

  • Gheorghe maria

    16/01/2021 at 22:44

    Buna ziua la copii se schimba si maselele sau numai dintii??

  • Adelina

    05/03/2021 at 11:11

    Dacă până la 16 ani nu cad măselele de lapte ce se poate face?

  • Liliana

    10/03/2021 at 21:27

    Buna seara, am un băiat de 9 ani și in urma cu câteva luni si-a scos unul dintre caninii de jos, însă în locul gol nu a crescut încă nimic. Ceilalți canini de lapte nu au fost schimbați și nici nu dau semne sa se miste. Este normal sa crească asa greu cel permanent ?
    Va multumesc

  • Boieroiu Roberta Gabriela

    16/03/2021 at 16:48

    Copilul meu are 12 ani si ii pica dinti este normal ??

  • Camelia

    15/06/2021 at 00:03

    Buna seara. Copilul meu de 4 ani are maseaua cariata, ce e de facut? Tinand cont ca nu sta pe scaunul din cabinet.

  • Prepelita Marlena

    23/06/2021 at 09:37

    Buna ziua,
    Nepotelul meu are 8ani si jumatate. I s au schimbat incisivii, au aparut dintre maselele definitive. Dar are 2 masele f cariate, măcinate la care s a intervenit de mai multe ori cu pansamente care au cazut. In ultimele 3 luni a.facut abces de 2 ori cu antibiotic.
    Va rog sa mi spuneti ce este de facut pana la schimbarea lor?

  • Andreea

    07/07/2021 at 21:36

    Bună ziua… Fetitei mele de 6ani ia căzut dintele din față cu tot cu rădăcină la vârsta de 3 ani sa lovit cu gurița de gresie și ia ieșit în urma lovituri. Pana acum nu sunt urme sa iasă, credeți ca o sa mai iasă dinetele definitiv? Mulțumesc

  • stefan

    08/08/2021 at 03:24

    buna ziua..ce se poate face la dintisori cu demineralizare la copii de 2 anisori? multumesc frumos

  • Ion Mitu

    09/08/2021 at 16:18

    Am o nepoată in vârstă de 10 ani și jumătate,a pierdut câțiva incisivi in urmă ce 3-4 ani,dar mai are vreo 3-4 incisivi care nu cad. Problema gravă este accea că nu-i cresc dinții definitivi( se văd câțiva ,dar la nivelul gingiei,nu cresc pur și simplu) Stomatologii din Pitești ,propun extracția tuturor dinților de lapte,poate în acest fel vor ieși cei definitivi. Dumneavoastră,ce părere aveți?

  • Diana

    02/09/2021 at 08:46

    Buna ziua! Baiatul meu are 6 ani si jumatate si inca nici nu i se misca dintii de lapte. Ii tot apar afte, mici ulcere la gingii, o data la 2-3 luni. Intentionez sa il duc la un control, dar v-am gasit site-ul si am zis sa va intreb. De asemenea, gurita ii miroase foarte neplacut dimineata, mai mult decat ar fi normal.
    As aprecia o parere. Multumesc! Diana

  • Cătălina

    26/09/2021 at 20:50

    Bună ziua, e posibil sa nu mi se schimbe măselele deloc …am 19 ani și nu mi sau schimbat măselele..absolut nici una

  • Alina

    03/11/2021 at 08:49

    Bună ziua .La fetiță mea i-a scos un colte pe la vârsta de 8 ani, deoarece dintele de alături creștea pe o parte.Acum are vârste de 9 ani și 10 luni și nici țipenie de dinte nu se ivește.Cum credeți ,posibil să-i fi scos dintele ( coltele) permanent???

  • Florin

    22/11/2021 at 22:45

    Am băiatul de 5 ani și i s-au rupt cam toți dinți de sus .întreb vor cădea singuri cioturile rămase sau trebuiesc scoase ?

  • Maria

    16/12/2021 at 23:21

    Buna seara ajutatima va rog cu un răspuns am un baetel de 6 anișori și 6 luni acum 3 luni ia căzut dintisori din fata de sus și nu îi mai cresc și nici semne nu au ar exista vrio problemă gravă multumesc

  • Geo

    04/01/2022 at 08:08

    Bună dimineața, băiețelul meu are 6 ani și i-a căzut un dințisor inferior. Dintisorul se mișca de ceva vreme și a căzut când manca un mar. Vreau sa știu dacă dintele de lapte când cade trebuie sa aibe și rădăcină sau arata asa ” ca și cum ar fi retezat”?

  • Ludmila

    11/01/2022 at 16:00

    Bună ziua! Va rog să-mi spuneți maselutele din desen sunt nr.3 se schimba sau rămîn pe viață ne schimbați?

  • Malina

    13/03/2022 at 23:04

    Bună seara a un băiețel de 3 anișori și am observat ca au început sa I se macine dntisorii de și tot îmi zice ca îl doare. Întrebarea mea e ce as putea sa ii fac ? Și chiar dacă qjung cu el la doctor nu sta. Va mulțumesc și va doresc o seară frumoasă.

  • elenagarba09@gmail.com

    18/03/2022 at 18:52

    Buna seara! Am o întrebare.
    Am un baietel de 9 ani și aș dori să aflu daca o sa i cada și măselele?

  • t monica

    30/03/2022 at 18:46

    Buna ziua !
    As dori parerea dv in legatura cu situatia fetitei mele , in momentul de fata are 11 ani , ii lipsesc caninii permanenti , momentan inca ii are pe cei de lapte . Intrebarea mea ar fii legata de varsta ideala de a face implant . Multumesc anticipat pentru raspuns .

  • Mihaela Andrei

    12/04/2022 at 14:02

    Buna ziua. Baietelul meu implineste in curand 8 anisori si dintii de lapte nu par sa-l paraseasca, este normal?!
    Multumesc frumos!

  • Robu Iuliana Maria

    18/04/2022 at 20:47

    Buna seara!Am un băiețel în vârstă de 6 ani și 4 luni,diagnosticat cu TSA și ADHD.A schimbat câțiva dintisori și i.au iesit cei permanenți,unul dintre ei a iesit direct cariat din gingiuta,a căzut sănătos cel de lapte și a iesit cariat cel permanenți.Acum au început să se cariera și maselutele.Il spăl pe dinți cu elmex gel,lacalut,elmex pasta….degeaba.Multumesc anticipat!

  • OZUN

    24/05/2022 at 15:35

    Bună ziua cit este de corect copii cu dintisori de lapte au 4 măselele care nu cad asa mea zis doamna stomatolog?Multumim de răspuns.

  • Nicoleta

    10/06/2022 at 08:20

    Fetitei mele i s-au schimbat primi incisivi și cei care ii cres mi se pare ca sunt foarte asprii. Este normal?

  • Varzaru

    20/06/2022 at 18:12

    Buna ziua, fetitei mele i-au cazut in partea de sus trei dinti un incisiv lateral si doi incisivi centraliin aproximativ 2 luni. Problema este ca a trecut aproape 7 luni de zile si inapoi nu a mai crescut decat un incisiv central . Este normal?

  • Valeriu

    01/08/2022 at 12:31

    Bună ziua !vreau să-întreb,se schimba maselele la copii ?sau ele deja nu se vor mai shimba?copii au 7ani ?Multumesc!

  • Irina

    05/10/2022 at 08:38

    Buna ziua! Fetița are deja 12 ani și dinții canini au căzut mai mult de jumate de an și încă nu cresc ???

  • Lia

    12/12/2022 at 11:23

    Buna ziua, aseara am observat a au inceput sa creasca dintii permanenti pe interior in spatele celor de lapte. Copilul are 6 ani si nu au inceput sa pice cei temporari inca. Ce ne sfatuiti sa facem?

  • Mara

    24/12/2022 at 19:22

    Am un dinte in spatele dinților din față și a început să mi se miște cel din fata
    dintele din spate se va multa in fata

  • Miha

    07/01/2023 at 23:49

    Buna ziua…am auzit ca maselele nu se schimba este adevarat???

  • Tilita

    12/01/2023 at 20:13

    Buna seara ,băiatul meu are 6 ani și în luna August iau căzut cei 2 centrali de sus,nici în momentul de fata nu iau crescut. Sa i teleg ca aceștia cresc mai greu.

  • Maya

    14/01/2023 at 17:02

    Eu am 10 ani și mi au căzut 2 masele este normal?

  • alina

    15/01/2023 at 20:55

    buna ziua baiatul meu are 7 ani si 10 luni si ia cazut un canin este normal?

  • Ivan Nicoleta

    20/02/2023 at 08:19

    Bună ziua! Am o fetita de 7 anișori și 5 luni iau căzut dinți 1 și 1 de sus unul în noiembrie și unul în decembrie și nici acum nu ia mai crescut debea unul crește acum dar e foarte mic. Mulțumesc

Comments are closed.