Come as you are!

Implant dentar: Ghidul pacientului in 2021 cu Dr. Nassar

Acum poti avea dinti intr-o zi cu noua tehnologie digitalizata 3D. Descopera avantajele implantului dentar personalizat cu unul dintre cei mai buni medici din Romania: Dr. Lorelei Nassar, chirurg implantolog cu peste 28 de ani de experienta.

CE ESTE IMPLANTUL DENTAR?

Implantul dentar este un dispozitiv fabricat din titan cu grad de puritate 5, material compatibil cu corpul uman.  Implantul are forma unui surub si rolul de a inlocui radacina unui dinte compromis.

Caracteristici generale

 • Titaniul cu grad de puritate 5 se foloseste in implantologia dentara, ortopedie, neurochirurgie, dar si in industria aeronautica, la fabricarea navelor spatiale.
 • Implanturile clasice, denumite si implanturi tip surub, sunt cel mai des utilizate in randul implanturilor dentare. Filetele acestora dau o mai buna stabilitate si automat o integrare mai sigura.
 • Implantul dentar ofera baza pentru restabilirea unui dinte, a mai multor dinti sau a unei intregi arcade dentare.
 • Robuste, cu diametru si inaltime mare, implanturile clasice se folosesc doar in cazul in care osul maxilar are latimea, inaltimea si structura adecvata.​
 • Daca osul nu este suficient de lat si inalt, se utilizeaza metode de reconstruire a osului, astfel incat insertia implantului sa se desfasoare in conditii optime.
 • In functie de volumul osos si zona in care se vor insera, se aleg implanturi cu forme, suprafete, diametre si dimensiunii corespunzatoare.

Componente

Cand vorbim despre implanturi avem tendinta de a ne gandi la un dinte artificial ce inlocuieste un dinte cazut. In realitate insa, implantul se compune din:

 1. Implantul propriu zis (surubul din titan);
 2. ​Bontul protetic, piesa ce se introduce in implant si are rol de „a lega” implantul fie de o coroana, fie de o punte sau proteza dentara;
 3. Coroana/ puntea / proteza – se aseaza peste bont si are/ au rol functional si estetic.
Componente implant dentar

Beneficii tratament

Comparativ cu orice alta solutie de inlocuire a unui dinte lipsa, tratamentul cu implanturi dentare are urmatoarele avantaje:

 • Imita radacina dintelui compromis si se simte ca un dinte natural;
 • Prezerva sanatatea dintilor vecini ce nu mai trebuiesc slefuiti asa cum se intampla in cazul pivotului dentar;
 • Stopeaza retractia osoasa si ofera stimul maxilarului/ mandibulei in zona in care dintele a cazut;
 • Impiedica migrarea dintilor de pe arcada care ar incepe sa se miste, in timp sa migreze, si in final sa cada;
 • Mentine estetica faciala, oasele maxilare isi mentin volumul si impiedica avansarea catre aspectul de „fata cazuta”;
 • Elimina respiratia neplacuta pentru ca sub marginea coroanei nu se aduna resturi de mancare care putrezesc (noul dinte se perie simplu, exact ca dintele natural);
 • Restaureaza vorbirea normala fara a mai exista situatii jenante, problemele de pronuntie/ improscarea cu saliva in timpul unei discutii;
 • Restaureaza complet functia de masticatie;
 • Mai ieftin decat oricare alte solutii de restaurare a dintilor.

Citeste mai multe detalii despre beneficiile implantului dentar.

Tipuri de implanturi dentare

Tipul de implant de stabileste in functie de situatia dentara in care te afli, daca ai sau nu resorbie osoasa in locul dintelui cazut. In cazul in care osul maxilar este subtire si ingust, se va alge un tip de implant cu diametru redus. Invers, daca osul este generos, de obicei se opteaza pentru un implant robust.

FORMA GEOMETRICA GRAD RESORBTIE OS
Implanturi cilindrice mic
Implanturi conice mic/ mediu
Implanturi trapezoidale mediu
Implanturi piramidale mare
Implanturi personalizate 3D mare
RAPIDIDATE TRATAMENT TIMP LUCRARE
Implanturi rapide 7 minute
Implanturi intr-o zi 24 ore
Implanturi incarcate tardiv 3-6 luni

La clinica de implantologie Dr. Nassar Bucuresti, beneficiezi de tehnologia AB, lider modial ce ofera cea mai variata gama de implanturi premium din lume. Indiferent de situatia in care te afli, daca ai unul, mai multi sau toti dintii de inlocuit, clinica iti pune la dispozitie implanturi personalizate 3D realizate prin nanotehnologia de ultima ora de la AB Dental. Fiecare pacient primeste o solutie personalizata, conform statusului sau dentar.

Proteze dentare pe implanturi pentru dinti intr-o zi

 • Daca ti-a cazut un singur dinte. Situatia ta nu este grava, probabil ca osul nu s-a resorbit inca. Poti recurge la operatia de implant si beneficia de toate avantajele mentinerii unei danturi sanatoase. Tipul de implant (conic, cilindric trapezoidal, scurt, lung, cu sau fara striatii, etc) si tipul de proteza dentara (coroana ceramica/ ziconiu) se aleg in functie de cazul particular in care te afli.
 • Daca ti-au cazut mai multi dinti. Situatia ta necesita actiune; uneori este nevoie si de proceduri conexe precum aditie de os sau sinus lift. Inserarea de implanturi va stopa actiunea de migrare a dintilor vecini: ii va impiedica sa se degradeze si sa cada. Alegerea implanturilor se va face conform cu statusul gingiei si osului din zona dintilor cazuti. Intr-un loc s-ar putea sa ai nevoie de un anumit tip de implant, iar in alta parte de altul. Protezele dentare, adica coroanele, se insurubeaza sau cimenteaza pe implanturi si poti zambi din nou, asa cum o faceai inainte.
 • Daca ti-au cazut toti dintii. Situatia ta este grava, ai nevoie fie de inlocuirea dintilor cu o proteza dentara fixa pe 4 sau 6 implanturi (sistem FIX-IT ON 4/ FIX-IT ON 6), fie de inlocuirea fiecarui dinte cazut cu cate un implant. Daca bugetul este limitat, poti alege ca solutie proteza mobila fixata prin capse pe 4 sau chiar 2 implanturi.
SISTEME DE PROTEZE PE IMPLANTURI NR IMPLANT
One by One 10-12
FIX IT On 6/ ALL on 6 6
FIX IT On 4/ ALL on 6 4
Proteza mobila/ 4 implanturi 4
Proteza mobila/ 2 implanturi 2

Durata de viata: cat rezista un implant?

La acesta intrebare exista un raspuns scurt si cuprinzator: Implantul rezista atata timp cat tine si un dinte natural. Rata de esec/ neintegrare a implantului este de sub 1% – rata calculata pe un interval de 10 ani, la pacientii cu stil de viata sanatos.

 • ​Daca vei ingriji corect implantul, atunci acesta poate sa tina intreaga viata. In caz contrar, durata unui implant dentar se va scurta corespunzator cu gradul de igiena orala; cu cat aceasta va fi mai deficitara, cu atat implantul va dura mai putin.
 • Durata implantului se scurteaza la pacientii fumatori (14% rata de esec) si cei care sufera de alcoolism sau boli cronice. Diabetul, cancerul, osteoporoza si alte afectiuni nu au interdictie totala la implant, ci doar temporara.

Candidatul pentru operatie

Candidatul ideal este cel cu un status si istoric medical favorabil. Pentru a beneficia de implant, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:

 • sa ai varsta minima 17 ani;
 • sa prezinti setul de analize de sange cerut de medic;
 • sa faci o radiografie panoramica;
 • optional, medicul poate cere poze intraorale si/ sau o tomografie a maxilarului.

Implantul este o operatie complexa, insa pentru un chirurg implantolog cu experienta procedura este una obisnuita. La clinica de implantologie Dr. Nassar, avem pacientii trecuti de 80 de ani, deci varsta are o importanta relativ scazuta. Ceea ce conteaza cu adevarat este starea generala de sanatate a pacientului.

Durata interventiei

Timpul de finalizare al operatiei este proportional cu:

 • numarul de implanturi de inserat;
 • numarul si complexitatea posibilelor proceduri conexe (extractii, aditii de os, sinus lift, etc.);
 • tipul de proteza/ coroane.

Cu Dr. Lorelei Nassar, chirurg si implantolog din 1992, cu peste 10.000 de implanturi inserate, procedura de implant dentar este extrem de precisa si rapida. Operatia dureaza in medie 7 minute/ dinte.

Riscuri asociate

Ca orice operatie sau tratament stomatologic, implantul nu face exceptie de la regula si are urmatoarele riscuri:

1. NEINTEGRAREA SI PIERDEREA IMPLANTULUI

Neintegrarea implantului inseamna ca acesta nu se sudeaza total de os, incepe sa se clatine si, in final, cade. Cauzele pierderii implantului sunt:

 • inserarea gresita;
 • fumatul si consumul de alcool excesiv;
 • igiena dentara precara;
 • nerespectarea indicatiilor medicale post operatie.

2. EDEMUL

Umflarea zonei in care s-a inserat implantul este deseori un simptom normal ce dispare de la sine in cateva zile. Cauzele umflarii sunt:

 • organismul reactioneaza in mod propriu la introducerea unui corp strain;
 • instructiunile post-operatorii cu privire la igiena si medicatie nu sunt respectate.

3. LEZAREA NERVILOR SI PARALIZIA PARTIALA

Atunci cand implantul inserat atinge nervii se produce o amortire/ paralizie a zonei respective. Pacientul poate avea simptome de durere, furnicaturi, amorteala sau desensibilizare. Daca simptomele nu dispar in cateva 2-3 zile de la operatie, inseamna ca nervii au fost atinsi de catre implant. Acest risc se evita prin:

 • examinarea clinica si radiologica/ tomografica efectuata corespunzator de catre medic;
 • inserarea implantului fix in locul protrivit, fara a exista vreo abatere.

4. INFECTIA SI INFLAMAREA ZONEI OPERATE

Inflamatia zonei in care s-a inserat implantul inseamna, de fapt, infectarea tesutului gingival si/sau osos. Infectia rezulta ca urmare a:

 • echipamentului si instrumentarului stomatologic nesteril;
 • nerespectatii indicatiilor de igiena pot operatorie.

5. VATAMAREA SINUSULUI

Pacientii care au pierdut dinti in zona sinusurilor maxilare si care nu au efectuat operatia de implant la timpul potrivit, au nevoie de procedura denumita lifting de sinus si, ulterior, de operatia de implant. Daca lungimea implantului este aleasa gresit de catre medic, sinusul poate fi perforat la insertie.

Pentru a alege clinica potrivita, analizeaza inainte de toate, profilul medicului. Pentru a diminua riscurile operatiei, ar trebui sa ai raspuns favorabil la urmatoarele 3 intrebari: „Ce specializare are medicul care ma va opera?”, „Cate operatii de implant a realizat in decursul carierei?”, „Ce spun alti pacienti despre el?”.

Contraindicatii

Da. Contraindicatiile se refera la boli ce au ca rezultat imposibilitatea de a recurge TEMPORAR la operatia de implant. Pentru a insera implantul, medicul stomatolog va colabora cu medicul curant al pacientului si impreuna vor stabili momentul optim al procedurii. Pacientii care prezinta una din bolile de mai jos trebuiesc atent monitorizati pe toata durata preoperatorie, cat si post operatie.

 • BOLI ACUTE SI CRONICE: diabet insulino-dependent, reumatism poliarticular, infectii, leucemie, afectiuni cardiace sau ale altor organe;
 • BOLI ENDOCRINE: acromegalia, hiper si hipotiroidismul, obezitatea;
 • AFECTIUNI PSIHICE NEUROLOGICE SAU ANXIETATE: parkinson, scleroza multipla, epilepsie, paralizie, etc.;
 • INFECTII: sifilis, tuberculoza, SIDA, alte boli hematologice infectioase;
 • BOLI ALE SISTEMULUI OSOS: psteoporoza, reumatism articular acut, alte boli osoase;

NU EXISTA CONTRAINDICATII ABSOLUTE. Indiferent de boala de care suferi, implantul dentar poate fi inserat. Singurele conditii necesare sunt echilibrarea ta din punct de vedere medical si varsta minima obligatorie de 17 ani.

In aproape 30 de ani de chirurgie – implantologie dentara, Dr. Lorelei Nassar a tratat sute de cazuri cu contraindicatii aparente la implant. Atata timp cat se supun unei monitorizari riguroase, pacientii cu osteoporoza, diabet, cancer sau alte afectiuni grave pot beneficia de implanturi la clinica Dr. Nassar.

Etape de parcurs

Orice operatie de insertie a implantului necesita o buna planificare, atat din partea medicului, cat si a pacientului. Pentru a beneficia de un implant corect inserat si care sa dureze zeci de ani sau toata viata este necesar sa urmezi urmatoarele etape:

1. Consultatia

In decursul consultatiei, doctorul chirug va analiza starea dentara generala si posibilele afectiuni stomatologice ale maxilarului. Apoi iti va pune intrebari legate de afectiunile avute in trecut si prezent.

2. Radiografia dentara panoramica/ Tomografia 3D

 • Medicul iti va cere sa efectuezi o radiografie panoramica, insotita in anumite cazuri de tomografia dentara 3D.
 • Radiografia panoramica si tomografia arata in ce stare se afla tesutul osos, daca sunt necesare proceduri conexe (reconstructie, aditie de os sau ridicare de sinus).
 • Imaginile radiologice stabilesc si tipul de implant ce urmeaza a fi utilizat: lungimea, diametrul si suprafata acestuia;
 • Radiografia trebuie sa nu fie mai veche de 6 luni.

3. Analize de sange

Urmatoarele analize de sange sunt necesar a fi prezentate inainte de operatie:

 • Hemoleucograma
 • Glicemie
 • Calcemie
 • Colesterol
 • Timpi de sangerare
 • Timpi de coagulare
 • Acid uric
 • Uree
 • VSH

4. Asanarea cavitatii orale

Pentru a diminua riscul de infectie si pierdere a implantului, medicul trebuie sa asaneze cavitatea orala de posibilele carii, pungi paradontale si infectii.

 • Daca exista dinti compromisi care pot intretine infectia, acestia se trateaza sau se extrag.
 • Situatia danturii poate insemna mai multe vizite la medic: implantul nu se poate insera atata timp cat exista infestari cu bacterii nocive.
 • Finalul etapei se incheie cu o igienizata completa (detartraj + periaj + air-flow), pregatitoare inserarii implantului.

5. Etapa chirurgicala

Inainte de inserare, osul trebuie sa fie intr-o stare optima pentru a putea primi implantul. Daca sunt necesare extractii sau aditii de os, acestea se pot efectua in aceeasi zi, imediat inainte de inserare. Operatia se realizeaza sub anestezie si se efectueaza cu ajutorul laserului, aparaturii si instrumentarului specific implantologiei. Dupa realizarea inciziei, se introduce implantul in os, apoi gingia este cusuta – implantul nu se mai vede.

6. Etapa protetica

Incarcarea tardiva (intarziata)

Dupa 2-3 luni, atunci cand implantul este integrat corespunzator in os, se revine la clinica pentru etapa protetica. Implantul se descopera de sub gingie si in el se insurubeaza bontul protetic – piesa de legatura dintre implant si coroana. Pe bont se aseaza coroana definitiva.

Incarcarea imediatat (Dinti intr-o zi)

In functie de prioritatile pacientului, implantul poate fi incarcat in aceeasi zi cu coroane sau proteze tranzitorii. Acestea au o estetica identica cu cele definitive din ceramica sau zirconiu, insa se folosesc pentru ca au o greutate mai usoara si nu altereaza stabilitatea implantului.

Incarcarea imediata are urmatoarele particularitati si cerinte:

 • Pacientul are dinti imediat; nu mai este necesara perioada de asteptare de 3 luni;
 • Trebuie avut grija ca in perioada urmatoare alimentatia sa aiba o consistenta semi-solida;
 • Protezele sau coroanele tranzitorii se inlocuiesc cu cele definitive dupa ce implantul s-a integrat perfect in os

Durerea: Implantul dentar doare?

Implantul se realizeaza in 90% din situatii cu ajutorul anesteziei locale, la fel ca in orice procedura stomatologica. Anestezia locala poate fi insotita de inhalosedare cu gaz ilariant, un gaz relaxant ce se inspira timp de 30 de minute inainte de inceperea operatiei. Pentru cei anxiosi exista metodele de sedare intravenoasa si generala in care pacientul este adormit printr-o injectie in vena, respectiv intubare.

La clinica de implantologie Dr. Nassar poti beneficia de 4 optiuni de anestezie: inhalosedare cu gaz ilariant, anestezie locala, intravenoasa si hipnoza medicala. Dupa caz, putem folosi fiecare anestezie in mod separat sau combinat, astfel incat vei fi relaxat/a in timpul procedurii de implant si nu vei simti deloc durere.


Come as you are

Contacteaza-ne acum

Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? ​Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.


TELEFOANE & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roADRESA CLINICA

Strada Puțul lui Zamfir 16,
București 011683,
RomâniaUrmareste-ne

Social Media

Vrei sa ne imprietenim? Hai pe retelele de socializare!Copyright Dr. Nassar 2020. Toate drepturile rezervare.

ro_RORO
Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Nassar?
Incepe conversatia acum!