[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]
Problema sinuzitei in interventiile specifice implantologiei dentare, mai exact in procedura de ridicare a sinusurilor maxilare, nu este ceva nemaiintalnit, insa cu siguranta este o situatie ce pune multi medici stomatologi in incurcatura. Asta mai ales atunci cand se releva in plus si o accentuata resorbtie osoasa cauzata de parodontoza, asa cum este cazul de care ne-am lovit si pe care il prezentam in randurile urmatoare.
PARODONTOZA, RESORBTIE OSOASA ACCENTUATA SI SINUZITA BILATERALA
La cei 74 de ani impliniti in vara anului trecut, Dna Toma Ghiorghita este o femeie modesta, cu vorba si mina blanda, o persoana care te impresioneaza prin prezenta ei cumsecade, chiar timida. Cu siguranta ca un zambet plin de incredere i-ar schimba intr-un mod radical aspectul facial, insa din pacate paradontoza de care sufera a avut ca repercursiune nu doar caderea dintilor, ci si alte complicatii.
Dupa cum ne marturiseste, cea mai mare dorinta a dansei este “recapatarea zambetului de alta data”. Dorim din tot sufletul sa o ajutam, insa acest caz nu este unul simplu, obisnuit. Pe langa sinuzita bilaterala de care sufera, pacienta prezinta si o retractie osoasa si gingivala foarte severa, aceasta din urma cauzata de boala parodontala. Iar de parca toate acestea nu ar fi fost suficiente, mai observam si mari modificari de muscatura, plus diferente majore intre lanurile celor 2 arcade (decalaj sagital maxilar – mandibula).
REFUZATA DE CLINICI PENTRU OPERATIA DE IMPLANTURI
[/bt_text][bt_image image=”2168″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_text]
Este intr-adevar un caz mai mult decat dificil, doamna Toma fiind refuzata ani de zile de mai multe clinici de stomatologie din Romania, medicii ridicand din umeri la solicitarea pacientei de a avea implanturi dentare. Asta pentru ca nu poti face sinus lift si aditie osoasa (proceduri premergatoare si necesare implanturilor in acest caz), atunci cand pacientul are sinuzita. De asemenea, este deosebit de dificil sau chiar imposibil sa inserezi implanturi atunci cand oferta de tesut osos este atat de redusa.
Toate acestea i-au fost explicate de catre medici, insa dansa nu s-a lasat convinsa. Si nici invinsa. In tot acest timp a cautat pe internet, ne-a urmarit pe Facebook o vreme, iar acum si-a facut curaj si a batut la usa clinicii noastre. Probabil ca este ultima incercare in care isi pune toate sperantele. Iar noi, indiferent de situatie, nu putem refuza un pacient ce isi doreste atat de mult sa aiba dinti noi.
Deci, ce e de facut?
PROTEZA MOBILA (SUS) & LUCRARE FIXA PE IMPLANTURI (JOS)
[/bt_text][bt_image image=”2173″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_text]
Desigur, cazul doamnei Toma are nevoie de o abordare cu totul si cu totul speciala. In mod normal, tratamentul ar decurge in felul urmator: tratarea sinuzitei de catre un medic ORL-ilst (aproximativ 12 luni de zile), revenirea la clinica pentru procedurile de refacere a osului prin aditie osoasa si sinus lift (cel putin 6 luni in cazul dansei) si in final, inserarea implanturilor dentare. Deci, tratamentul complet ar putea dura 18 luni sau chiar 2 ani de zile, un termen extrem de lung si apasator pentru pacienta.
Asadar, in urma examinarii imagistice CT (computer tomograf) si a consultului, decidem ca solutia in acest caz dificil este insertia a 4 implanturi dentare in maxilar si aplicarea protezei mobile cu capse. Pentru mandibula vom utiliza 8 implanturi de la acelasi brand peste care vom aseza o lucrare fixa metalo-ceramica.
Pentru mai multe informații despre tratamentele utilizate în acest caz, poți accesa paginile noastre de servicii de implanturi dentare și proteze dentare.
REZULTATUL FINAL LA 2 LUNI DE LA OPERATIE
Mandri ca am indraznit acolo unde altii au dat inapoi, ne afla in acest moment, la doua luni de la operatie, fata in fata cu pacienta. A fost mult de munca, insa rasplata a (re)venit, asa cum zambetele pacientilor nostri revin de fiecare data.
Va invitam sa urmariti cateva imagini …
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_image image=”2174″ caption_text=”In tipul probelor cu noii dinti” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_image image=”2175″ caption_text=”Dupa insertie implanturi si proteza” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_image image=”2176″ caption_text=”Zambet dupa tratament cu noua proteza” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]
…Si un scurt video realizat cu doamna Toma
…careia ii multumim pentru increderea acordata si mai ales pentru ceea ce ne-a transmis la final.
Sfaturi pentru îngrijirea protezelor
Iată câteva sfaturi scurte pentru îngrijirea protezelor:
- Curăță proteza zilnic cu o periuță de dinți moale și apă caldă.
- Folosește o soluție de curățare specială pentru proteze conform instrucțiunilor producătorului.
- Evită expunerea protezei la apă fierbinte sau produse chimice dure.
- Manipulează proteza cu grijă pentru a evita ruperea sau deteriorarea acesteia.
- Ia în considerare îndepărtarea protezei pe timpul nopții pentru odihnă și igienă orală adecvată.
- Vizitează medicul stomatolog regulat pentru verificarea și întreținerea protezei.
Prin urmarea acestor sfaturi simple, vei putea menține proteza curată, confortabilă și în stare bună de funcționare.
Promitem in continuare sa readucem speranta si zambetul. Sa facem cat mai multi oameni la fel de fericiti!
Implanturi dentare by Dr. Chirurg Lorelei Nassar
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]