[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]
Preocuparea pentru estetica dentara si dento-faciala a crescut foarte mult in ultimii ani, astfel incat, in fiecare zi, pacientii ne intreaba ce pot face pentru a-si imbunatati aspectul estetic al danturii, de a beneficia de dinti albi, drepti si stralucitori. Exista multe solutii in acest sens, insa frecvent varianta optima este procedura denumita “fatetarea dintilor”.
Ce este fatetarea?
Fatetarea dintilor este o procedura specifica esteticii dentare prin care fatetele dentare se aplica pe dinti, rezolvand una sau mai multe probleme de natura estetica, precum:
- culoarea (dinti patati, decolorati)
- spatierea (dinti cu spatii mari intre ei, strungareata)
- alinierea (dinti strambi)
- forma (dinti sparti, ciobiti)
De precizat este faptul ca fatetarea dintilor poate fi inlocuita in unele cazuri cu alte metode specifice esteticii sau ortodontiei cum ar fi procedurile de albire dentara sau cele de aliniere a dintilor cu ajutorul aparatului dentar. Deci, pentru a sti sigur ca avem nevoie de fatete este indicat, in prima faza, un control amanuntit.
Modalitati de realizare
Exista doua modalitati de a realiza fatetele: fie direct, la clinica, fie indirect, cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara.
Metoda directa (la cabinet)
Modalitatea directa se realizeaza in clinica/ cabinet si este aplicabila doar fatetelor din materiale compozite.
[/bt_text][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_image image=”2915″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]
Fatetarea este efectuata in cabinet, manual, de catre medicul specialist, fara contributia laboratorului si tehnicianului dentar.
Acest lucru presupune multa pricepere si indemanare din partea medicului stomatolog pentru ca el trebuie sa egaleze sau chiar sa depaseasca rezultatul estetic obtinut prin modalitatea indirecta.
[/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_text]
Metoda indirecta (cabinet & laborator)
In metoda indirecta stomatologul colaboreaza cu tehnicianul laboratorului de tehnica dentara pentru obtinearea fatetelor dentare.
[/bt_text][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″][bt_image image=”2916″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_text]
Procesul presupune luarea amprentei dentare si utilizarea softurilor computerizate CAD-CAM, astfel incat la final fatetele sa se potriveasca perfect pacientului.
Cel mai frecvent metoda indirecta este folosita in cazul fatetelor din ceramica (feldspatica, Emax, Lumineers) sau zirconiu (full zirconiu).
[/bt_text][bt_text bt_bb_toggled=”false”]
Cum alegem fatetele?
Probabil ca ai auzit de diverse tipuri de fatete realizate din ceramica, zirconiu sau compozit si ca ti-ai facut o parere cum ca unele ar fi mai bune, altele mai proaste. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa, alegerea fatetelor dentare depinzand in totalitate de situatia particulara a dintilor, problemele estetice pe care doresti sa le rezolvi si nu in ultimul rand de bugetul de care dispui.
Fiecare din materialele folosite in fatetare au anumite proprietati (opacitate, rezistenta, etc) care le diferentiaza si care pot fi compatibile sau nu cu dintii ce urmeaza a fi fatetati.
In concluzie, fara un consult de specialitate, nu poti afla care material s-ar potrivi perfect danturii tale.
Materiale utilizate in fatetarea dintilor
Compozitul
[/bt_text][bt_image image=”2917″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_text]
Material ce permite o fatetare rapida si un cost foarte scazut, compozitul este indicat in cazul dintilor abrazati (zgariati), erodati sau care au usoare coloratii. Fatetarea dintilor cu material compozit poate fi realizata de catre dentist, fie prin metoda directa si rapida, fie prin cea indirecta care implica si tehnicianul laboratorului de tehnica dentara.
[/bt_text][bt_image image=”2918″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”margin-top:50px;” responsive=””][/bt_image][bt_text]
Ceramica
Portelanul sau ceramica este un material durabil, insa costisitor, utilizat mai ales in cazul dintilor foarte colorati, sparti sau erodati, sau care au distanta mare unul fata de celalalt. Fatetarea cu ceramica se realizeaza prin metoda indirecta ce presupune tehnologie computerizata CAD-CAM si colaborarea dintre dentist si tehnician.
[/bt_text][bt_image image=”2922″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”margin-top:50px;” responsive=””][/bt_image][bt_text]
Zirconiul
Fatetele din zirconiu sunt confectionate prin intermediul computerului ceea ce face ca eroarea umana sa fie eliminata din procesul de fabricare. Mai mult decat atat, zirconiul confera avantajul unei adaptari perfecte la interfata dintre dinte si fateta iar procedura necesita un sacrificiu dentar mai mic decat fatetele integral ceramice.
Pentru și mai multe informații despre toate aceste tipuri de fațete, accesează pagina noastră de servicii fațete dentare.
Tehnici de preparare
In fatetarea dintilor exista doua tehnici de preparare: neinvazva, denumita No Prep si minim invaziva. Desigur, este de preferat ca tehnica aleasa sa fie cea care sa nu presupuna sacrificiul de substanta dentara sau pe cea care sa presupuna cel mai mic sacrificiu dentar posibil.
No Prep, fara slefuiere (neinvaziv)
Fatetele “No prep”, asa cum le spune si numele, sunt fatete care nu presupun preparatia, adica slefuirea dintelui. Practic, fateta se aplica direct pe dinte prin cimentare, fara a se slefui din smaltul acestuia.
Cu slefuire minim invaziva
In afara de fatetele No Prep, toate celelalte fatete presupun slefuirea dintilor astfel: 0,3 – 0,8 mm in adancime, respectiv pana la 1,5 mm in inaltime. Primul obiectivul al medicului este sa slefuiasca cat mai putin din dinte (minim-invaziv), fara a afecta stratul de dentina ce se afla imediat sub smalt.
Etape
Indiferent de tipul de fatete pentru care se opteaza, acestea presupun 3 etape, cu exceptia fatetelor “No Prep” care se realizeaza in doar 2 sedinte.
Etapa 1: Consultatia
Prima etapa in planificarea fatetarii dentare este reprezentata de consultatie si obligatoriu, de realizarea unei radiografii panoramice. Tot in cadrul consultatiei se face un set de poze intraorale si extraorale, ce se folosesc ulterior in soft-ul 3D. Apoi se ia o amprenta initiala a dintilor pentru a putea modela viitoarele fatete. Astfel, se realizeaza o simulare directa a viitorilor dinti dintr-un material provizoriu din acrilat.
Etapa 2: Amprentarea dintilor
In a 2 a etapa, din laborator, tehnicianul trimite modelul dintilor pacientul cu fatetele din ceara, astfel incat pacientul sa aiba o prima viziune despre viitorii sai dinti. Alaturi de model, mai trimite si un conformator in care se introduce un material estetic ce va realiza in gura pacientului ceea ce el vede pe model.
Tot in aceasta etapa are loc si slefuirea dintilor (daca este cazul) si amprenta pentru viitoarele fatete.
Etapa 3: Cimentarea fatetelor
Ultima sedinta este de proba. Daca totul este in regula, adica daca fatetele indeplinesc cerintele de marime, culoare si forma, se va trece la cimentarea definitiva a acestora.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]