Durerea dentară: Cauze, simptome și soluții eficiente

Durerea dentară poate fi una dintre cele mai neplăcute și persistente senzații pe care le putem experimenta. Cu toate că medicamentele pot oferi un moment de alinare, acestea nu reprezintă întotdeauna o soluție permanentă pentru acest chin. Este momentul să explorăm metode și tratamente care să ne ajute să scăpăm definitiv de această suferință și să redobândim confortul și liniștea în ceea ce privește starea noastră dentară.

Cum se stabilește diagnosticul pentru durerea de dinte?

Dentistul dvs. vă va întreba de cât timp resimțiți durerea dentară și dacă prezentați alte simptome sau afecțiuni medicale. Acesta va efectua o examinare atentă a dinților și a cavității bucale, inclusiv a feței și a gâtului. Adesea, sunt necesare radiografii pentru a identifica eventuale infecții sau fracturi dentare

Cauzele durerii dentare

Durerea dentară poate avea multiple cauze, cum ar fi:

  • cariile dentare
  • infecțiile dentare sau, ca o complicație, abcesele dentare
  • leziunile la nivelul dinților sau al feței
  • afecțiunile parodontale (parodontoza)
  • scrâșnirea dinților

Identificarea cauzei durerii este esențială pentru a alege un tratament adecvat care să aline disconfortul.

Medicamente analgezice

Pentru a atenua durerea de măsea, există medicamente analgezice disponibile. Termenul “analgezice” se referă la felul în care acestea interacționează cu receptorii din creier. Printre opțiunile de analgezice se numără paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene. Exemple de medicamente analgezice care pot fi luate pentru durerea de dinți includ: Ibuprofen, Aspirină, Naproxen și Diclofenac.

AINS nu trebuie folosite în următoarele cazuri:

  • Alergie la aspirină sau la orice AINS
  • În timpul sarcinii sau alăptării
  • La administrarea de agenți de subțiere a sângelui (anticoagulante)
  • Dacă suferiți de un defect al sistemului de coagulare a sângelui
  • Ulcer gastric activ

De asemenea este nevoie de atenție în cazul persoanelor ce prezintă:

  • Astm
  • Insuficiență renală
  • Insuficiență cardiacă
  • Insuficiență hepatică

Tratament cu antibiotice

Dacă durerea de măsea este cauzată de o infecție bacteriană, tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru a elimina infecția.

Opțiuni alternative, fără medicamente

Unii oameni pot dori să abordeze durerea de dinți cu ajutorul remediilor naturale. Câteva opțiuni pot include:

Soluție salină: Folosirea apei sărate ca gargară poate ajuta la desprinderea reziduurilor dintre dinți, care pot agrava durerea. Deoarece sarea are proprietăți dezinfectante naturale, aceasta poate contribui la reducerea inflamației.

Compresă rece: Înfășurarea unui pachet de gheață într-un prosop și aplicarea acestuia pe zona feței poate contribui la reducerea umflăturii și a durerii.

Poziționare înălțată: Odihna cu capul ridicat pe o pernă poate contribui la reducerea durerii dentare atunci când stați întinși.

Cuişoarele sau uleiul de cuişoare: Cuișoarele și uleiul de cuișoare, datorită conținutului de eugenol (cu efecte antiinflamatoare, antibacteriene și analgezice), sunt un remediu foarte eficient în cazul durerilor dentare.

De asemenea, ar putea fi util să alegeți alimente moi și ușor de mestecat pentru a preveni disconfortul asociat cu un dinte dureros. În plus, este recomandabil să evitați alimentele și băuturile la temperaturi extreme și să limitați consumul de tutun, dacă este cazul.

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni durerea de dinți este să vă mențineți dinții și gingiile sănătoase. O igienă orală corespunzătoare reprezintă un pas important în menținerea sănătății orale. Asociația Americană de Stomatologie recomandă următoarele sfaturi pentru a menține dinții sănătoși:

  • spălarea dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți conținând fluor
  • igienizarea spațiilor interdentare zilnic cu ață dentară
  • adoptarea unei diete echilibrate care limitează consumul de băuturi și gustări bogate în zahăr
  • programarea regulată a vizitelor la dentist
  • evitarea fumatului.

Când să consultați un dentist

Cu toate că medicamentele și alte remedii pot contribui la reducerea durerii de măsea, este înțelept să căutați ajutorul unui dentist.

Vizitele regulate la dentist sunt importante deoarece pot depista problemele dentare în stadiile incipiente. Experții în sănătate recomandă efectuarea unei vizite la dentist cel puțin o dată pe an. Cu toate acestea, unii indivizi pot avea nevoie de vizite mai frecvente.

Durerea dentară este un motiv obișnuit pentru a consulta un dentist. Un medic dentist poate ajuta la identificarea problemei și prevenirea potențialelor complicații. Experții recomandă cu tărie persoanelor să programeze o vizită la dentist cât mai curând posibil dacă experimentează oricare dintre următoarele simptome:

  • durerea persistă mai mult de 2 zile
  • apar alte simptome, cum ar fi febră, sângerare, gust neplăcut în gură
  • medicația nu ameliorează durerea
  • umflături la nivelul obrazului sau al maxilarului.

Medicii stomatologi au în vedere o gamă diversificată de tratamente, în funcție de cauza specifică a durerilor.

Obturațiile (plombele) dentare- aplicate în cazul cariilor ce nu au afectat nervul dentar.

Tratament de canal: Dacă nervul este degradat, singura soluție este extirparea lui (Pentru a afla mai multe detalii despre ce presupune un tratament de canal, acesează pagina noastră de servicii). Acest tratament poate preveni potențiale infecții sau complicații, iar dintele poate fi păstrat pentru mulți ani.

Extracția dentară: Dacă un dinte este grav deteriorat sau există o pierdere semnificativă de os care nu poate fi restabilită, acesta trebuie extras.

Tratament cu antibiotice: În cazul unei infecții, antibioticele pot fi eficiente temporar pentru a elimina infecția și, implicit, pentru a ameliora durerea de dinți. În cazul unui dinte cu abces, durerea poate reveni în mod frecvent aproximativ două săptămâni după ultima doză de antibiotic, ceea ce poate oferi suficient timp pentru a efectua tratamentul recomandat. Cu toate acestea, acest lucru nu rezolvă definitiv problema, iar utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice, ceea ce poate diminua eficacitatea lor în viitor în cazul altor infecții.

Gutiere pentru noapte: Pentru durerile sau disconfortul legate de scrâșnirea dinților, o protecție de noapte prescrisă de medicul stomatolog poate proteja dinții și preveni scrâșnirea.

Rezumat

Durerea dentară este un simptom dureros pe care oamenii îl pot experimenta din diverse motive.

Există numeroase medicamente, precum analgezicele și antibioticele, care pot contribui la ameliorarea disconfortului dar nu la eliminarea problemei.

În încheiere, vă încurajăm să luați măsuri pentru a vă gestiona durerea dentară. Consultarea unui dentist cu experiență poate fi primul pas către soluționarea acestei probleme. O abordare profesionistă poate face diferența în confortul și sănătatea dumneavoastră orală.

 

Articole blog

Puteți rezerva imediat o programare prin formularul de mai sus sau nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon.

Interesata?

Contacteaza-ne si programeaza-ti consultatia

Ați putea dori, de asemenea

mai multe articole

Pacienții ne recomandă

Testimoniale video

Fiecare videoclip prezintă o poveste de succes a pacientului nostru. Videoclipurile prezintă pacienți care se bucură de siguranța și confortul oferite de implanturile dentare.

Clinica dentară a Dr. Lorelei Nassar din București este mai mult decât un loc pentru tratamente dentare; este o destinație de excelență în îngrijirea orală și facială. Cu o echipă de specialiști extrem de calificați, o facilitate de ultimă generație și o gamă largă de servicii, suntem dedicați să oferim cea mai bună îngrijire posibilă pacienților noștri. Fie că sunteți rezident local sau vizitator internațional, vă invităm să experimentați îngrijirea excepțională și expertiza care ne deosebesc.

Reduceri de până la 20% la servicii stomatologice!

Sună-ne acum +40 373 811 555