Alimente mai puțin prietenoase cu dinții

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și sănătos, iar pentru asta trebuie să avem în vedere că o dantură sănătoasă are nevoie de îngrijiri speciale.

Așa cum ne spuneau bunicii noștrii sau chiar părinții să avem grijă ce anume mâncăm deoarece alimentația influențează direct dantura în viața de zi cu zi.

Pentru a stimula funcția de autocurățare a dinților avem nevoie de o alimentație cu multe fructe, legume și alte componente neprocesate. Functia de autocurățare a dinților se activează atât direct, cât și prin cantitatea crescută de salivă pe care o declanșează. Saliva are rol de spălare a dinților, dar asta nu înseamnă că uităm de periajul pe dinți de minim 2 ori pe zi- dimineața și seara.

Există și o listă a alimentelor care sunt mai puțin prietenoase cu dinții noștrii și care în timp pot crea un anumit disconfort dentar.

De pe vremea copilăriei, părinții/bunicii ne spuneam mereu să avem grijă la dulciuri. Clasica sintagmă – “Ai grijă că îți strici dinții de la atâtea dulciuri ” – este un adevăr, deoareace ronțăitul de bomboane sau consumul excesiv de ciocolată este cel care în timp provoacă carii și chiar uneori fracturi dentare.

Alimente moi și lipicioase

Nici alimentele moi și lipicioase – aluat, biscuiți, etc nu sunt potrivite pentru dinții noștii deoarece rămân aderente pe dinți mult timp, astfel că duc la formarea de placă bacteriană și carii, acumulându-se microbi și toxine microbiene. Ceaiul si cafeaua consummate în exces produc pete pe dinți care sugerează o stare de neglijență și un aspect îmbătrânit prematur.

Specialiștii în domeniu recomandă legumele și fructele boagate în vitamin C, cu toate acestea sunt anumite fructe cum ar fi grapefruitul și lămâia care trebuie consumate cu moderație. De ce? Întrucât sunt foarte acide și pot distruge smalțul dinților. Dacă nu poți renunța totuși la ele, atunci sfatul medicilor dentiști este de a clăti gura cu apă după consumul acestora.

Alimente dulci

Consumul de bomboane, jeleuri, acadele trebuie moderat spun medicii stomatologi dat fiind faptul că acestea au multe zaharuri în compoziție, și afectează sănătatea dinților și conduce la apariția și dezvoltarea propice a cariilor.

În rândul alimentelor mai puțin prietenoase cu dinții se află și fructele confiate care sunt bogate în zahăr și ajută la hrănirea bacteriilor nocive din cavitatea bucală. De cele mai multe ori fructele rămân deseori printre dinți și favorizează dezvoltarea cariilor. Ca o alternativă ar fi consumul de fructe proaspete și nu mai puțin varinta confiată.

Legume și condimente

De menționat este faptul că există anumite legume cum ar fi sfecla roșie/condimente pigmentate care consumate în mod excesiv pot duce în timp la colorarea dinților.

Băuturi cargogazoase

Este important să nu uităm și băuturile carbogazoase care pe lângă cantitatea mare de zahăr conțin și acid astfel că dublăm efectul negativ asupra dinților.

Alimente reci

Un alt lucru de care ar trebui să ținem cont în mod general este alternarea alimentelor reci/ fierbinți, astfel încât să nu se creeze acel schock termic care poate să sensibilizeze dinții.
Problematic este consumul excesiv al alimentelor ce conțin amidon (chipsuri, covrigei, biscuit) care deși nu sunt dulci, acestea se pot lipi de dinți și duc la apariția cariilor.

Moduri de a înlocui alimentele mai puțin prietenoase cu dinții

În loc să consumi alimente procesate și snacks-uri bogate în zahăr și grăsimi, poți alege alternative sănătoase precum fructe proaspete, legume crocante, nuci și semințe. Aceste gustări sănătoase nu numai că îți vor satisface pofta de mâncare, dar vor furniza și nutrienți esențiali pentru sănătatea generală și orală.

Înlocuiește băuturile carbogazoase și băuturile energizante cu apă, ceai verde sau ceai de plante neîndulcit. Aceste băuturi nu numai că nu conțin zahăr adăugat, ci pot contribui și la hidratarea adecvată a organismului, menținându-ți gura hidratată și reducând riscul apariției cariilor dentare.

Concluzionând, o dantura sănătoasă și frumoasă ține de efortul fiecărei persoane de a avea o igiena orală corespunzătoare și de evitarea unor alimente care pot în timp să provoace probleme dentare.
Bucură-te de o dantură sănătoasă! Vino la un control periodic cu o igienizare completă, și vei preveni afecțiunile dentare.
Clinica de implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr 16, Bucuresti, Dorobanti

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Articole blog

Puteți rezerva imediat o programare prin formularul de mai sus sau nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon.

Interesata?

Contacteaza-ne si programeaza-ti consultatia

Ați putea dori, de asemenea

mai multe articole

Pacienții ne recomandă

Testimoniale video

Fiecare videoclip prezintă o poveste de succes a pacientului nostru. Videoclipurile prezintă pacienți care se bucură de siguranța și confortul oferite de implanturile dentare.

Clinica dentară a Dr. Lorelei Nassar din București este mai mult decât un loc pentru tratamente dentare; este o destinație de excelență în îngrijirea orală și facială. Cu o echipă de specialiști extrem de calificați, o facilitate de ultimă generație și o gamă largă de servicii, suntem dedicați să oferim cea mai bună îngrijire posibilă pacienților noștri. Fie că sunteți rezident local sau vizitator internațional, vă invităm să experimentați îngrijirea excepțională și expertiza care ne deosebesc.

Reduceri de până la 20% la servicii stomatologice!

Sună-ne acum +40 373 811 555