Cati dinti de lapte are un copil?

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Pentru ca multi parinti sunt curiosi sa afle cati dinti de lapte va avea copilul lor, la cat timp vor erupe acestia si care este rolul lor, ne-am gandit sa scriem acest scurt articol in care detaliem fiecare intrebare in parte.

NUMARUL DINTILOR DE LAPTE SI INTERVALUL DE APARITIE

​Dintii de lapte sunt in numar de 20, cate 5 pe fiecare hemiarcada: incisiv lateral, canin, molar unu si molar doi.

 • Eruptiile dintiilor de lapte incep la 6 luni si se termina in jurul varstei de 2 ani si jumatate, poate chiar 3.
 • ​Dintii erup la interval de 6 luni intre ei, intr-o ordine oarecum stabilita genetic, dar nu exista o lege generala.
 • O serie de factori precum greutatea copilului la nastere sau evolutia sarcinii pot determina aparitia intarziata sau precoce a dintilor de lapte.
 • La copilul nascut prematur eruptia va fi mai intarziata.
 • La un copil nascut cu o greutate peste medie este posibil ca primii incisivi sa apara la trei luni in loc de sase luni.

ORDINEA IN CARE APAR DINTISORII

[/bt_text][bt_bb_features_table title=”Dinte;Sus;Jos” table=”Incisiv central;8-12 luni;6-10 luni
Incisiv lateral; 9-13 luni;10-16 luni
Canin; 13-19 luni;14-18 luni
Primul molar; 16-22 luni;17-23 luni
Al 2-lea molar;25-33 luni;23-31 luni” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”font-size:0.85em;”][/bt_bb_features_table][bt_text]

 • Incisivii sunt dinti de taiere, de retezare
 • Molarii sunt dinti de zdrobire

Dintii de lapte au un rol foarte imporant in dezvoltarea dentitiei viitoare. Ei ii vor ajuta pe copii la alimentatie, sa vorbeasca clar si le vor modela chiar si aspectul facial.

I-AU ARARUT DINTISORII?

Acum este momentul sa programezi consultatia stomatologica care te asigura ca viitoarea dantura a copilului va fi una sanatoasa. Consultă pagina stomatologie copii pentru a găsi mai multe opțiuni de tratament.

[/bt_text][bt_text]

Câte tipuri de dinți de lapte există și cum să-i recunoaștem

Dinții de lapte sunt clasificați în diferite tipuri în funcție de forma și funcția lor în cavitatea bucală a copilului. În total, există 20 de dinți de lapte care vor erupa treptat în timpul copilăriei. Acești dinți se împart în patru tipuri principale:

 • Dinți incisivi: Acești dinți sunt situați în partea din față a gurii și sunt responsabili pentru mușcarea alimentelor. Fiecare maxilar are patru dinți incisivi, doi în partea de sus și doi în partea de jos. Acești dinți au o formă ascuțită, similară cu o lamă și ajută la mușcarea și tăierea alimentelor.
 • Dinți canini: Caninii sunt situați în partea laterală a dinților incisivi și au forma unor colți ascuțiți. Fiecare maxilar are doi dinți canini, unul în partea de sus și unul în partea de jos. Acești dinți ajută la deschiderea și sfâșierea alimentelor.
 • Dinți premolari: Premolarii sunt situați în spatele caninilor și au o formă ușor aplatizată, cu una sau două cuspidate. Fiecare maxilar are patru premolari, doi în partea de sus și doi în partea de jos. Acești dinți sunt responsabili pentru zdrobirea și măcinarea alimentelor.
 • Dinți molari: Molarilor sunt situați în partea din spate a gurii și au o formă mai mare și mai complexă. Fiecare maxilar are patru molari, doi în partea de sus și doi în partea de jos. Acești dinți sunt responsabili pentru măcinarea și zdrobirea alimentelor înainte de înghițire.

Importanța dinților de lapte în dezvoltarea orală copilului

Dinții de lapte sunt mai mult decât niște dinți temporari. Ei joacă un rol fundamental în procesele de mestecare, vorbire și înțelegere a sunetelor limbajului. Acești dinți temporari oferă un suport adecvat pentru dezvoltarea corectă a maxilarelor și a musculaturii faciale, pregătind terenul pentru dinții permanenți.

În plus, dinții de lapte ocupă spațiul necesar pentru dinții permanenți care vor erupa în viitor. Dacă dinții de lapte sunt afectați de carii sau pierduți prematur, acest lucru poate duce la probleme de aliniere și spații insuficiente pentru dinții permanenți sănătoși. Prin urmare, menținerea sănătății și integrității dinților de lapte este deosebit de importantă pentru o dezvoltare orală optimă.

Un aspect esențial în îngrijirea dinților de lapte este igiena orală corespunzătoare. Curățarea regulată și corectă a dinților de lapte ajută la prevenirea cariilor și a problemelor gingivale. Este recomandat să se înceapă periajul dentar de la apariția primului dinte de lapte și să se continue zilnic cu o periuță de dinți moale și o pastă de dinți potrivită pentru copii.

Nu este suficientă doar îngrijirea acasă, de aceea este important să vizitați medicul dentist regulat pentru evaluarea stării de sănătate a dinților de lapte ai copilului. Medicul dentist poate identifica precoce orice problemă sau potențială afecțiune și poate furniza recomandări și tratament adecvat.

Structura dinților de lapte

Structura dinților de lapte este similară cu cea a dinților permanenți, cu unele diferențe. Fiecare dinte de lapte are o coroană, care este partea vizibilă a dintelui în cavitatea bucală, și o rădăcină, care este ancorată în osul maxilar sau mandibular. Coroana este acoperită de smalț, o substanță dură și protectoare, în timp ce rădăcina este formată din țesut dentar și conectează dinte la os.

Funcțiile dinților de lapte

Dinții de lapte îndeplinesc mai multe funcții esențiale în dezvoltarea orală a copiilor. Iată câteva dintre acestea:

 • Masticarea alimentelor: Dinții de lapte permit copiilor să muște și să mestece alimentele, jucând un rol important în digestie și nutriție adecvată.
 • Sprijin pentru dezvoltarea limbajului: Dinții de lapte joacă un rol esențial în formarea sunetelor și a cuvintelor, permițând copiilor să pronunțe corect diferite sunete.
 • Estetica și zâmbetul: Dinții de lapte contribuie la aspectul estetic al copilului, contribuind la un zâmbet frumos și strălucitor.
 • Ghidare pentru dinții permanenți: Dinții de lapte ocupă spațiu în cavitatea bucală și asigură o poziție corectă pentru dinții permanenți care vor înlocui mai târziu acești dinți temporari.

Când și cum se produce tranziția către dinții permanenți

Iată câteva informații despre momentul și modul în care se produce tranziția către dinții permanenți:

Pierderea dinților de lapte

Primul semn al tranziției către dinții permanenți este pierderea dinților de lapte. De obicei, această etapă începe în jurul vârstei de 6-7 ani și continuă până la 12-13 ani. Dinții permanenți încep să împingă dinții de lapte, determinându-i să se desprindă și să cadă treptat.

Erupția dinților permanenți

Pe măsură ce dinții de lapte cad, dinții permanenți încep să erupă în cavitatea bucală. Primii dinți permanenți care apar sunt de obicei primii molari permanenți în spatele dinților de lapte din partea de jos și de sus. Această erupție continuă pe parcursul copilăriei și adolescenței, o dată la câteva luni sau ani.

Ordinea erupției dinților permanenți

Erupția dinților permanenți urmează de obicei un anumit ordine. După primii molari permanenți, urmează incisivii laterali, caninii, premolarii și în cele din urmă molarii de minte. Această ordine poate varia ușor de la un copil la altul, dar în general urmează un model similar.

Finalizarea tranziției

Tranziția către dinții permanenți se finalizează în general în jurul vârstei de 12-13 ani, când ultimii molari de minte erup complet în spatele arcadei dentare. Acești dinți permanenți vor însoți copilul pe tot parcursul vieții, deci este important să se acorde o atenție deosebită igienei orale și îngrijirii adecvate a acestor dinți.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”dark” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”#408c48″ back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”btTextIndent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”Come as you are!” headline=”CLINICA DR. NASSAR” headline_size=”medium” dash=”top” subheadline=”La noi, copilul tau beneficiaza de:” el_class=”” el_style=”margin:20px 0;” dash_style=”btNormalDash” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_header][bt_service icon=”es_e92d” icon_type=”btIcoDefaultType” icon_color=”btIcoDefaultColor” icon_size=”btIcoMediumSize” url=”” headline=”DEZVOLTARE DENTITIE SANATOASA” dash=”” text=”” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_service][bt_hr top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_hr][bt_service icon=”es_e92d” icon_type=”btIcoDefaultType” icon_color=”btIcoDefaultColor” icon_size=”btIcoMediumSize” url=”” headline=”TRATAMENTE PRIN JOACA PENTRU COPII” dash=”” text=”” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_service][bt_hr top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_service icon=”es_e92d” icon_type=”btIcoDefaultType” icon_color=”btIcoDefaultColor” icon_size=”btIcoMediumSize” url=”” headline=”TRATAMENTE CU ZERO DURERE” dash=”” text=”” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_service][bt_hr top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_service icon=”es_e92d” icon_type=”btIcoDefaultType” icon_color=”btIcoDefaultColor” icon_size=”btIcoMediumSize” url=”” headline=”VORBIRE SI MASTICATIE CORECTA” dash=”” text=”” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_service][bt_hr top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_hr][bt_service icon=”es_e92d” icon_type=”btIcoDefaultType” icon_color=”btIcoDefaultColor” icon_size=”btIcoMediumSize” url=”” headline=”DINTI PERMANENTI SANATOSI” dash=”” text=”” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_service][bt_hr top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][bt_column width=”1/2″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”btNoPadding” animation=”animate animate-fadein” text_indent=”btTextIndent” highlight=”no_highlight” background_color=”#408c48″ transparent=”” background_image=”” el_class=”btDarkSkin BaraMedici” el_style=”” inner_background_color=”” opacity=””][bt_image image=”644″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” el_class=”” el_style=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”Medic stomatolog” headline=”Anca Constantin” headline_size=”medium” dash=”no” subheadline=”” el_class=”” el_style=”margin-bottom: 0;” dash_style=”btNormalDash” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_header][bt_hr top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_text]

Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_button text=”PROGRAMARE ONLINE” icon=”” url=”programare-online” target=”no_target” style=”Filled” icon_position=”Right” color=”Alternate” size=”Small” width=”Normal” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_button][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section lazy_load=”no”][bt_row][bt_column width=”1/1″ bt_bb_toggled=”false”][bt_hr top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Așadar, păstrați zâmbetul strălucitor al copilului prin îngrijirea atentă a dinților de lapte și asigurați-vă că vizitele regulate la medicul dentist fac parte din rutina sa de sănătate orală. Cu grija și atenția potrivită, veți contribui la o dezvoltare orală sănătoasă și la o viață plină de zâmbete sănătoase și fericite.

Dinții de lapte sunt extrem de importanți, chiar dacă sunt temporari. Acești dinți joacă un rol vital în vorbirea corectă, mestecarea alimentelor și menținerea spațiilor necesare pentru dinții permanenți care vor apărea ulterior. De aceea, este esențial să aveți grijă de sănătatea dinților de lapte.

Investiți în sănătatea orală a copilului dumneavoastră și asigurați-vă că îi oferiți cea mai bună îngrijire posibilă. Prin îngrijirea atentă a dinților de lapte și prin vizite regulate la medicul dentist, veți contribui la o dezvoltare orală sănătoasă și veți asigura o viață plină de zâmbete sănătoase și fericite pentru copilul dumneavoastră.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Articole blog

Puteți rezerva imediat o programare prin formularul de mai sus sau nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon.

Interesata?

Contacteaza-ne si programeaza-ti consultatia

Ați putea dori, de asemenea

mai multe articole

Pacienții ne recomandă

Testimoniale video

Fiecare videoclip prezintă o poveste de succes a pacientului nostru. Videoclipurile prezintă pacienți care se bucură de siguranța și confortul oferite de implanturile dentare.

Clinica dentară a Dr. Lorelei Nassar din București este mai mult decât un loc pentru tratamente dentare; este o destinație de excelență în îngrijirea orală și facială. Cu o echipă de specialiști extrem de calificați, o facilitate de ultimă generație și o gamă largă de servicii, suntem dedicați să oferim cea mai bună îngrijire posibilă pacienților noștri. Fie că sunteți rezident local sau vizitator internațional, vă invităm să experimentați îngrijirea excepțională și expertiza care ne deosebesc.

Lăsați detaliile pentru 20% reducere la serviciile stomatologice!

+40 373 807 737