[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]
Ce este?
Disjunctorul maxilar este un aparat ortodontic ce se fixeaza pe dinti prin intermediul unor inele metalice sau prin intermediul unor gutiere, in functie de situatia clinica.
Cui si cand este indicat?
Acest tip de aparat se indica in special copiilor, ce prezinta un maxilar superior ingust (compresie de maxilar).
Compresia de maxilar este o anomalie scheletala in plan transversal, ce poate fi mostenita (ereditara) sau cauzata de obiceiuri vicioase precum sugerea degetului, interpozitia de obiecte intre dinti sau respiratia orala.
[/bt_text][bt_image image=”4657″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_text]
Care este efectul acestui aparat?
Scopul disjunctiei maxilare este de a largi osul maxilar si a-i mari perimetrul, astfel incat cele doua oase, osul maxilar si osul mandibular, sa fie corelate din punct de vedere al dimensiunii transversale, iar muscatura (ocluzia) sa fie stabila si functionala la finalul tratamentului.
Cum se activeaza?
Aparatul disjunctor se activeaza cu ajutorul unei cheite speciale, un anumit numar de zile, o data sau de doua ori pe zi, in functie de indicatiile medicului specialist.
La aplicarea aparatului disjunctor, parintele este instruit cum trebuie realizata activarea.
Care este perioada de adaptare cu aparatul disjunctor?
Perioada de adaptare poate varia de la 2-3 zile pana la o saptamana in functie de pragul de sensibilitate al fiecarui copil.
In primele zile, copilul poate resimti o usoara presiune la nivelul dintilor pe care este aplicat aparatul, ii poate fi putin mai dificil sa pronunte anumite cuvinte si poate avea o cantitate mai mare de saliva, ca urmare a prezentei unui corp strain in cavitatea bucala.
De asemenea, in momentul activarii se poate resimti o usoara presiune la nivelul dintilor pe care este ancorat aparatul si la nivelul incisivilor centrali, uneori aparand o diastema (strungareata) tranzitorie.
Cu rabdare, perioada de adaptare va trece foarte repede.
Ce restrictii alimentare exista?
In perioada tratamentului ortodontic, se contrainidica alimentele lipicoase (gume de mestecat, jeleuri, caramele,) si alimentele foarte tari (alune, nuci, covrigei, pop-corn).
De asemenea, pacientul nu are voie sa muste din alimentele tari (De exmplu: mar, sandwichuri cu paine foarte tare). Aceste se vor taia sau rupe in bucati mai mici.
Este foarte important ca pacientii sa respecte aceste reguli pentru evita desprinderea aparatelor ortodontice.
Cat dureaza tratamentul cu aparatul disjunctor?
Aparatul disjunctor se va purta pentru o perioada de 9-12 luni. Chiar daca activarile se vor face doar in primele luni ale tratamentului, este foarte important ca acesta sa fie mentinut pe arcada pentru ca osul sa se mineralizeze in noua pozitie.
De regula, tratamentul cu aparatul disjunctor reprezinta prima faza de tratament in cadrul tratamentului ortodontic, fiind urmat ulterior de aparatul ortodontic fix, in funcie de fiecare caz clinic.
Așadar, tratamentul cu aparatul disjunctor ste o modalitate sigură și eficientă de a obține un zâmbet sănătos și de a îmbunătăți funcția maxilarelor, pentru a vă bucura de o viață plină de încredere și sănătate orală.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]