[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]
Esti fumator si vrei implant dentar? Afla mai jos ce risti si care este rata de esec daca fumezi inainte si mai ales dupa ce ti-ai pus implantul dentar.
“IMI DORESC DINTI FRUMOSI IN POFIDA FAPTULUI CA FUMEZ”
… se aude aproape zilnic in clinicile de implantologie dentara atunci cand medicul discuta cu pacientul despre implantul dentar. De cele mai multe ori, se refuza pacientul fumator pentru ca rata de pierdere a implantului nu incurajeaza deloc operatia.
Cu toate acestea, unii medici dentisti reusesc sa obtina rezultate si la fumatori, chiar daca acest lucru nu ar trebui sa incurajeze fumatul. Trebuie doar tinut cont de cateva riscuri si sfaturi.
Binenteles, fumatul este nociv, stim, dar din pacate aceasta stiinta nu-l ajuta pe fumator sa renunte la fumat.
Ba din contra, tigarea este considerata o recompensa si de cele mai multe ori fumatorul merge atat de departe incat isi sacrifica dantura si nu numai. Totusi, tinut sub control si igienizat corespunzator, implantul dentar poate supravietui si in gura unui fumator.
RISCUL DE PIERDERE: IMPLANTUL LA FUMATORI vs NEFUMATORI
Recomandarea medicului este renuntarea la fumat cu cel putin 3-4 luni inainte de interventiile chirurgicale ce urmeaza a fi facute, si cel putin 4-5 luni dupa acestea.
Rata de pierdere a implantului la un fumator este de aproximativ 14%, in timp ce la un nefumator ea scade considerabil, aproape de 1%.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row el_class=”” el_style=”margin: 40px 0;” responsive=””][bt_column width=”1/3″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_bb_progress_bar_advanced type=”circle” percentage=”1″ duration=”1000″ easing=”linear” text=”NEFUMATORI” icon=”” url=”” target=”_self” size=”small” thickness=”xlarge” trail_thickness=”xlarge” color_from=”#ff1414″ color_to=”#f3f3f3″ text_color=”#000000″ trail_color=”#f3f3f3″ fill_color=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”text-align:center; font-size:3em;”][/bt_bb_progress_bar_advanced][/bt_column][bt_column width=”1/3″][bt_text]
vs
[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″][bt_bb_progress_bar_advanced type=”circle” percentage=”14″ duration=”1000″ easing=”linear” text=”FUMATORI” icon=”” url=”” target=”_self” size=”small” thickness=”xlarge” trail_thickness=”xlarge” color_from=”#ff1414″ color_to=”#f3f3f3″ text_color=”#000000″ trail_color=”#f3f3f3″ fill_color=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”text-align:center; font-size:3em;”][/bt_bb_progress_bar_advanced][/bt_column][/bt_row][bt_row el_class=”” el_style=”margin: 40px 0;” responsive=”” bt_bb_toggled=”false”][bt_column width=”1/1″][bt_text]
Modificarile ce apar microscopic la un fumator sunt de fapt cele ce determina pierderea timpurie a implantului. Explicatiile sunt multiple, incepand cu lipsa aportului de nutrienti (oxigen, sange) pana la efectul general al gudronului din tigara asupra intregului organism.
Da, fumatul este un factor de risc general si nicidecum unul local. In paralel el afecteaza 100% tot organismul si starea lui de functionalitate, adica omul nu mai functioneaza la parametrii normali atunci cand este fumator. Acesta este cruntul adevar la care majoritatea fumatorilor inchid ochii, lasandu-l undeva ascuns in inconstient.
RENUNTAREA LA FUMAT SAU PIERDEREA IMPLANTULUI?
Din nefericire, atunci cand pacientul fumator are nevoie de un implant, aceste adevaruri crunte i se aduc la cunostiinta. Astfel, el este pus in situatia de a renunta la fumat sau de a-si asuma riscul pierderii implantului.
Atitudinea mea fata de fumatori nu este una de critica sau de refuz. Ceea ce urmaresc mai degraba este sa ii informez asupra riscului major la care se expun. Asadar, desi de cele mai multe ori operatia de inserare a implantului se finalizeaza cu succes chiar si la fumatori, recomandarea este renuntarea COMPLETA la fumat.
DR. LORELEI NASSAR
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]