în trecut, pacienții cu volum osos scăzut al maxilarului aveau ca singure opțiuni protezele sau punțile dentare. în prezent, acest dezavantaj nu mai există. află cum adiția de os reconstruiește maxilarul pentru inserția implantului dentar.
Nu mai amâna, fă primul pas din călătoria ta către un zâmbet frumos!
unii dintre noi nu avem suficient volum osos sănătos pentru a susține o lucrare cu implanturi. această insuficiență osoasă poate avea multiple cauze, cum ar fi:
Procedura specifică implantologiei care reface cantitatea de os necesar implanturilor se numește adiție osoasă sau adiție de os.
Pentru a reconstrui osul, a recâștiga dimensiunile naturale ale maxilarului și a putea efectua operația de implant dentar sunt folosite mai multe tehnici de adiție osoasă. unele dintre acestea se pot aplica imediat, deci poți beneficia de zâmbetul tău natural chiar în aceeași zi. altele necesită intervenții repetate ce se întind pe durate lungi de timp de ordinul câtorva luni.
pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, îți prezentăm un caz clasic de edentație (lipsă dinte) cu resorbție și motivul pentru care este necesară o adiție de os dentar.
augmentarea sau o adiție de os dentar este o procedură sigură care, atunci când se realizează de către un chirurg implantolog experimentat, are un grad foarte mare de reușită. operațiunea implică reconstrucția țesutului osos prin adăugarea de grefe osoase ce se recoltează din oricare din sursele de mai jos:
peste 20 de ani de
experiență
Pacient din bucuresti
ai incredere in noi
vrei să urmezi un tratament stomatologic? sau pur și simplu dorești să ne saluți? oricare ar fi motivul, ne-ar face plăcere să vorbim cu tine!
pentru a putea realiza procedura de adiție osoasă și ulterior inserarea implanturilor este nevoie ca mai înainte să stabilim în ce parametri osoși se află maxilarul (duritatea, grosimea și înălțimea osului). acest lucru se poate afla în consultația preoperatorie, pe baza unei radiografii panoramice sau a unei tomografii computerizate.
1. operația începe printr-o anestezie uzuală, la fel ca în cazul oricărui tratament stomatologic și continuă prin extracția dintelui afectat (dacă este cazul).
2. următorul pas constă în accesarea locului țintă prin separarea gingiei de dinte și dezinfectarea cavității alveolare (zona în care era dintele inițial). după ce rădăcina este curățată și dezinfectată se trece la augmentarea acesteia cu grefă osoasă.
3. la sfârșit se acoperă construcția din os cu o membrană din colagen sau alt material și se suturează.
câteodată, atunci când situația clinică a pacientului nu este agravată, adiția de os poate fi realizată sub anestezie, în timpul inserării implantului dentar.
alteori, timpul sau durata de așteptare între adiția de os și implantul dentar este destul de lung (cel puțin 3 luni de zile) și asta pentru că, așa cum spuneam, substituentul osos trebuie să se osteointegreze (să facă legătura cu osul natural).
totuși, nu trebuie exagerat cu privire la durată. astfel, dacă aceasta este prea scurtă, osteointegrarea nu se va face corespunzător. invers, dacă întârziem prea mult, osul nou creat se va resorbi.
până acum nu am vorbit decât despre cazul clasic de augmentare cu os dentar. există însă și situații particulare ce necesită adiție osoasă și despre care vom discuta mai jos.
Sinus lift și adiție
unul din aceste cazuri este lipsa dinților molari și premolari (măsele) situați pe arcada de sus. atunci când acești dinți cad, cavitatea sinusală se mărește concomitent cu deteriorarea osului maxilar. astfel, doctorul chirurg este nevoit să recurgă, pe lângă adiția de os, la încă o procedură specială, denumită sinus lift.
Augmentarea crestei maxilare
o altă situație particulară este atunci când osul maxilar nu este suficient de lat pentru ca implanturile să poată fi inserate. procedura ce rezolvă acest caz se numește augmentarea crestei maxilare.
la fel ca în adiția osoasă clasică, grefa osoasă se poate adăuga într-o proporție mică pe marginea maxilarului îngust pentru a-l mări. câteodată, implantul dentar poate fi introdus imediat după augmentarea crestei maxilare, alteori sunt necesare perioade lungi de timp (4 – 12 luni) pentru ca vindecarea și osteointegrarea să se realizeze.
Cu ani in urma ai extras un dinte sau mai multi ori ai pierdut dinti in urma unor traumatisme sau infectii. Toate acestea duc la diminuarea stratului osos, iar medicii denumesc acest aspect os resorbit.
Acum te-ai decis sa inlocuiesti dintii lipsa cu implanturi dentare, insa datorita osului resorbit, implanturile nu se pot insera fara a recurge la procedura de aditie osoasa. Pretul total al procedurii de aditie difera de la caz la caz si este influentat de cativa factori.
FACTORI CARE INFLUENTEAZA COSTUL FINAL
1. numărul dinților ce necesită adiție de os
cu cât numărul dinților ce au nevoie de augmentare osoasă este mai mare, cu atât prețul adiției de os crește.
nu toți dinții ce urmează a fi înlocuiți cu implanturi au nevoie de augmentare osoasă, deci prețul adiției de os va fi zero în acest caz.
2. tipul de material folosit
la ora actuală există 4 tipuri de grefe de os, fiecare având un nivel de preț ce diferă de la caz la caz.
– grefa autologă (autogrefa, adică os prelevat din propriul organism) are un preț ridicat deoarece necesită operația de extragere și anestezie.
– grefa de la un donator (alogrefa, adică os obținut de la banca de organe) are un preț ridicat deoarece necesită operația de extragere.
– grefa artificială (aloplastică, adică pulbere osoasă sintetică, fabricată în laborator) are un preț scăzut datorită costului mic de producție.
– grefa de origine animală (xenogrefa, adică pulbere de os obținută de la bovine) are un preț scăzut datorită costului mic de producție.
3. cantitatea de material
fiecare dantură prezintă un grad variabil de resorbție osoasă. cu cât aceasta este mai avansată, cu atât este nevoie de un gramaj mai mare. de obicei este nevoie de 1 gram în cazul unei resorbții ușoare, iar în cazuri grave pot fi necesare 2 grame pentru a reface osul în totalitate. deci, în acest ultim caz, prețul materialului va crește de 2 ori.
4. tipul și mărimea membranei de colagen
după aplicarea biomaterialului, operația de adiție se finalizează prin aplicarea unei membrane de colagen, urmată de sutură (coaserea cu fire). în funcție de gramajul utilizat, se aplică membrane de dimensiuni mai mari sau mai mici. costul membranei de colagen variază în funcție de tip/marcă, dar și de dimensiune: cele mari au preț mai ridicat, cele mici au preț mai scăzut.
5. manopera operației de adiție osoasă
costul manoperei diferă în funcție de experiența chirurgului și nivelul său de pregătire, dar și de complexitatea operației. cu cât osul este mai resorbit, cu atât operația devine mai complexă și prețul mai mare. în cazurile de resorbție avansată, manopera poate crește de până la 3 ori față de prețul inițial.
Costul total al aditia osoase fluctueaza in functie de gradul de resorbtie a osului, cantitatea de biomaterial osos folosita si pretul membranei. Cu cat osul este mai resorbit, cu atat operatia devine mai complexa si pretul creste. Pentru a intelege mai bine, vezi exemplele de mai jos:
Operație cu dr. lorelei nassar, chirurg cu experiență în implantologie din 1992.
Timpul mediu de inserare al unui implant dentar cu dr. nassar este de 7 minute.
Ai la dispoziție 4 metode de anestezie: locală, intravenoasă, inhalosedare și hipnoză medicală.
Soluții rapide de înlocuire a dinților lipsă cu implanturi pentru toată arcada, într-o singură zi.
Soluții personalizate de implanturi cu tehnologie 3D.
Sistem de ultimă oră, implanturi fără adiție de os sau sinus lift