Sigilarea dinților la copii și adulți

pentru a avea dinți sănătoși, îngrijirea dentară trebuie să înceapă încă de la vârsta „zero”, adică din primul an de viață. dinții și măselele de lapte ale copiilor au o durată de viață scurtă, însă modul în care îngrijim dințișorii de la început influențează decisiv dezvoltarea dentiției viitoare.

Tratamentul de sigilare dentară

    1. principala problemă cu care se confruntă copiii, indiferent că este vorba de dinți de lapte sau dinți permanenți, este caria dentară. astfel, în românia, peste 75% dintre copii prezintă carii dentare; un procent mai mult decât îngrijorător.

       

    2. nu mulți știu însă că una dintre cele mai eficiente metode de combatere a cariei este sigilarea dinților, un tratament non-invaziv, nedureros, ce oferă o dentiție sănătoasă copiilor, viitorii adulți de mâine.

Etape

în tratamentul de sigilare a dinților, următoarele etape se aplică atât copiilor, cât și adulților, indiferent de vârstă

1. Dezinfectarea orală

în prima etapă pregătitoare este necesară o igienizare perfectă a suprafețelor dinților. cu ajutorul aparaturii stomatologice, dentistul va îndepărta resturile alimentare. totuși, de multe ori, chiar și la copii, dezinfectarea orală nu este suficientă deoarece pot exista urme de placă bacteriană. în acest caz se impune o procedură suplimentară: periajul profesional.

2. Periajul profesional al dinților

în cazul în care medicul stomatolog observă urme de placă bacteriană, acesta va trece la îndepărtarea acestora prin procedura de periaj dentar profesional. etapa este necesară pentru a elimina riscul de apariție a cariilor. dacă dintele nu este perfect curățat, aplicarea ulterioară a soluției de aderență și a gelului de sigilare nu va avea efect, caria putându-se dezvolta sub straturile respective. după ce dentistul se asigură că dinții sunt perfect curățați, se trece la etapa de aplicare a soluției aderente.

3. Aplicarea soluției de aderență

înainte de sigilarea propriu-zisă a dinților este necesară aplicarea unei soluții de aderență. aceasta are rolul de a face legătura dintre stratul de smalț și gelul de sigilare de la suprafață. soluția de aderență este inofensivă și are în compoziție acid fosforic (max. 50%). aplicarea se poate realiza cu pensula, apoi este necesară o pauză de 1 minut pe dinții permanenți (copii și adulți) și 2 minute pe dinții de lapte (bebeluși). după acest timp se poate trece la procedura de sigilare a dinților cu gel.

4. Sigilări dentare cu sigilant fotopolimerizabil

în această etapă se aplică gelul de sigilare lichid în șanțurile fiecărui dinte (nu pe toată suprafața dintelui, ci doar în șanțurile acestuia), apoi se polimerizează (întărește) cu ajutorul lămpii UV timp de aproximativ 20 de secunde. procedura de sigilare dentară se poate realiza doar pe dinții neafectați de carii.

5. Verificarea sigilării

la fel ca în cazul plombelor dentare, la finalul procedurii de sigilare a dinților, se verifică dacă înălțimea stratului de gel este optimă și mușcătura perfectă. acest lucru se face atât la copii, cât și la adulți, într-un mod simplu, cu ajutorul unei hârtii de articulație.

Pro Si Contra

Pro

  1. previne apariția cariei dentare atât la copii, cât și la adulți

  2. scade riscul potențialelor probleme ce pot apărea la dentiția de lapte și implicit la dentiția permanentă (carie, extracție, nealinierea dinților, etc).

Contra

  1. nu există contraindicații în afara de faptul că tratamentul de sigilare dentară se aplică DOAR dinților fără carii.

Medici stamatologi

SPECIALISTUL TAU IN SIGILAREA DINTILOR

Medici stamatologi

Anca Constantin

Specialist în endodonție, estetică, protetică, pedodonție și prevenție oro-dentară.

SIGILARI DENTARE

Programează-te acum

Puteți rezerva imediat o programare prin formularul de mai sus sau nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon.

Reduceri de până la 20% la servicii stomatologice!

Sună-ne acum +40 373 811 555