Prevenirea cariilor la copii- sigilarea dentara

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

In zona de prevenire a aparitiei cariilor intra si sigilarile dintilor de lapte si a celor definitivi.

Sigilarea inseamna inchiderea santurilor dentare care ar avea predispozitie la dezvoltarea cariilor – sa ne reamintim , dintii si mai cu seama maselele au cateva suprafete, unele drepte altele curbate , cele curbe avand pe alocuri gropite si reliefuri ridicate , ce contribuie la mestecarea alimentelor .

Cel mai simplu , puteti observa aceasta la o simpla deschidere a gurii in fata oglinzii la fata de sus a maselelor care vine in contact cu molarii opusi – are ridicaturi si gropite ce se imbina perfect cu cele opuse la inchidere , ducand la zdrobirea alimentelor.

Aceste gropite colecteaza resturi alimentare lipicioase – si cum intreaga noastra alimentatie in present e semiprocesata sau procesata, cu toate adaosurile- coloranti si altele, mai mereu dupa ce mancam orice, gropitele sunt pline de o mazga care , daca nu e indepartata, intra in putrefactie si se dezvolta microbi ce vor genera carii. De aceea un lucru foarte important in prevenirea cariilor este realizarea sigilarii gropitelor . Ea se face cu un material asemanator celui folosit la obturatiile albe /fizionomice , iar aplicarea este foarte simpla , fara durere deci nu e necesara anestezie , doar un pic de rabdare din partea copilului sau adolescentului.

Procesul de sigilare dentară

Initial se perie dintii in cabinet, de catre doctor, cu o periuta rotativa- apoi se aplica un gel care se lasa pe dinte 1 minut,se spala si apoi materialul alb de obturatie , ce se intareste cu ajutorul unei lampite speciale. Si asta e tot. Pentru a afla mai multe detalii despre etapele acestui proces, te invităm să accesezi pagina noastră de servicii de sigilare dentară.

De retinut: preventia este mult mai ieftina decat tratamentul , si economiseste si timpul intr-un mod exemplar – o sedinta de preventie la jumatate de an , pentru detartraj si periaj e de preferat mult mai mult decat ore in sir petrecute pentru tratamentul cariilor , tratamente de canal sau alte manopere complexe. Si sa nu uitam , de preferat mereu sa ne pastram dintii naturali cat mai mult !

In ce priveste sigilarea, cu atat mai mult ! Dintii copiilor au smaltul mai putin rezistent , asadar sub actiunea microbilor ce exista in gurile noastre in mod normal, si in lipsa sigilarii si aperiajului , smaltul se va zdrobi mai usor . Asadar este important sa faceti sigilari copiilor si adolescentilor , dupa schimbarea dintilor de lapte , e foarte benefic !

Vârsta potrivită pentru sigilarea dentară

Vârsta potrivită pentru sigilarea dentară la copii poate varia în funcție de dezvoltarea individuală a fiecărui copil și de recomandările medicului dentist. Cu toate acestea, în general, sigilarea dentară se efectuează de obicei după erupția dinților permanenți, în special a primilor molari permanenți.

De obicei, primii molari permanenți erup în jurul vârstei de 6-7 ani, iar sigilarea dentară poate fi efectuată imediat după erupția acestora. Aceasta oferă oportunitatea de a proteja aceste dinți încă noi și de a preveni cariile dentare în zonele dificil de curățat.

Cu toate acestea, fiecare copil este unic, iar medicul dentist va evalua situația individuală pentru a determina momentul potrivit pentru sigilarea dentară. Uneori, poate fi necesară sigilarea altor dinți permanenți care prezintă riscul de carii.

Este important ca părinții să colaboreze strâns cu medicul dentist al copilului și să urmeze recomandările acestuia cu privire la momentul optim pentru sigilarea dentară. O comunicare deschisă și regulată între părinți, copii și medicul dentist va asigura o îngrijire adecvată și prevenirea eficientă a cariilor dentare.

Îngrijirea și întreținerea sigilării dentare

După aplicarea sigilării dentare, este important să acorzi o atenție deosebită igienei orale și sănătății dentare generale a copilului tău. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea și întreținerea sigilării dentare:

Periajul regulat

Asigură-te că copilul tău își periază dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Folosește o pastă de dinți adecvată pentru copii și o periuță de dinți cu peri moi. Ajută-l să-și perieze dinții într-un mod corect și să acopere toate suprafețele dinților, inclusiv zonele sigilate.

Folosirea aței dentare

Încurajează utilizarea aței dentare pentru a curăța spațiile interdentare în care sigilarea nu poate ajunge. Ajută-l pe copil să învețe cum să folosească ața dentară corect și în mod regulat.

Evitarea alimentelor și băuturilor bogate în zahăr

Redu consumul de alimente și băuturi care conțin cantități mari de zahăr. Zahărul poate favoriza apariția cariilor și poate afecta eficacitatea sigilării dentare. Încurajează un regim alimentar sănătos, bogat în fructe, legume și alimente cu conținut redus de zahăr.

Vizite regulate la medicul dentist

Programați vizite regulate la medicul dentist pentru examinări și curățări dentare profesionale. Medicul dentist va verifica starea sigilării dentare și va identifica orice semn de uzură sau deteriorare. De asemenea, va oferi îndrumări și recomandări pentru întreținerea și îngrijirea sigilării dentare.

Educarea copilului

Învață-ți copilul importanța unei igiene orale adecvate și a sigilării dentare. Ajută-l să înțeleagă de ce este important să aibă grijă de dinții săi și să respecte bunele practici de igienă orală.

Examinarea regulată a sigilării dentare

Verifică periodic sigilarea dentară a copilului tău. Dacă observi orice semn de uzură sau deteriorare, sau dacă sigilarea pare să se fi desprins parțial, contactează medicul dentist pentru evaluare și re-sigilare, dacă este necesar.

Așadar, nu uitați că prevenția este cheia pentru un zâmbet sănătos și strălucitor. Prin adoptarea obiceiurilor sănătoase și prin sigilarea dentară, putem construi un viitor plin de zâmbete frumoase și sănătoase pentru copiii noștri.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Articole blog

Puteți rezerva imediat o programare prin formularul de mai sus sau nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon.

Interesata?

Contacteaza-ne si programeaza-ti consultatia

Ați putea dori, de asemenea

mai multe articole

Pacienții ne recomandă

Testimoniale video

Fiecare videoclip prezintă o poveste de succes a pacientului nostru. Videoclipurile prezintă pacienți care se bucură de siguranța și confortul oferite de implanturile dentare.

Clinica dentară a Dr. Lorelei Nassar din București este mai mult decât un loc pentru tratamente dentare; este o destinație de excelență în îngrijirea orală și facială. Cu o echipă de specialiști extrem de calificați, o facilitate de ultimă generație și o gamă largă de servicii, suntem dedicați să oferim cea mai bună îngrijire posibilă pacienților noștri. Fie că sunteți rezident local sau vizitator internațional, vă invităm să experimentați îngrijirea excepțională și expertiza care ne deosebesc.

Reduceri de până la 20% la servicii stomatologice!

Sună-ne acum +40 373 811 555