Când ai nevoie de sinus lift (ridicare de sinus)

Liftingul sau ridicarea de sinus este o procedură chirurgicală specifică implantologiei dentare care permite adăugarea de os dentar (adiția osoasă) și inserarea implanturilor dentare.

atunci când, din motivele explicate mai jos, sinusul coboară, implantul dentar nu mai poate fi amplasat în condiții optime și datorită acestei acțiuni se apelează la procedura de sinus lift.

Cauze de coborâre a sinusului maxilar

Foarte multe persoane sunt afectate în ziua de azi de coborârea sinusurilor maxilare. dacă și tu te afli printre acestea, trebuie să știi că acest lucru poate avea câteva cauze posibile:

  1. ai pierdut în trecut unul sau mai mulți molari sau premolari (măsele), iar osul în care rădăcina acestora se ancoră s-a resorbit și nu mai are același volum.
  2.  suferi de o afecțiune parodontală.
  3. proteza dentară este folosită de mulți ani.
  4. sinusurile și-au mărit volumul. acest lucru este normal și se întâmplă pe măsură ce înaintezi în vârstă.

de asemenea, unii pacienți au o anatomie a sinusului care nu permite inserarea directă a implantului, respectiv acesta este prea mare. această situație diferă de la pacient la pacient pentru că fiecare dintre noi suntem o individualitate.

De ce coboară sinusurile

Sinusurile maxilare sunt cavități în interiorul osului maxilar care comunică cu cavitatea nazală și care sunt umplute cu aer. aceste sinusuri sunt apropiate de rădăcinile molarilor și premolarilor. ceea ce desparte sinusurile maxilare de rădăcinile dinților este o porțiune de os de ordinul câtorva milimetri.

pe de altă parte, datorită anatomiei craniale, partea din spate a maxilarului superior nu are la fel de multă cantitate de os așa cum găsim la maxilarul inferior, deci rădăcinile dinților sunt și mai apropiate de sinusurile maxilare. acest fapt este valabil pentru oricine, indiferent de vârstă sau sex.

atunci când pierzi un dinte, locul respectiv începe să se modifice. lipsa rădăcinii dintelui face posibilă apariția unei găuri ce se adâncește, iar acest lucru înseamnă o pierdere în înălțime și grosime a osului din acea zonă (osul se resoarbe deoarece nu mai este stimulat de rădăcina dintelui).

în figura A poți vedea în partea de sus un sinus maxilar sănătos (ridicat). în figura B, datorită pierderii dintelui, sinusul coboară și umple golul lăsat de osul care s-a diminuat în volum.

în această situație, pentru a putea insera un implant trebuie să refacem cantitatea de os pierdută, însă mai înainte de asta este nevoie de ridicarea sinusului la fel cum era înainte, în poziția inițială. acest obiectiv îl putem realiza în două moduri.

Variante de lifting sinusal

pentru a readuce sinusul în poziția corectă avem la dispoziție 2 variante de sinus lift: intern și extern.

alegerea procedurii va fi stabilită de doctorul chirurg care îți va cere, împreună cu setul de analize obligatorii, o radiografie panoramică și o tomografie computerizată. acest lucru este necesar pentru a stabili structura și densitatea osoasă a maxilarului.

dacă gradul de resorbție al osului este mare, procedura indicată este cea externă. în cazuri în care există suficient os, se aplică sinus lift intern.

Sinus lift intern

prima variantă, denumită sinus lift intern, este o procedură minim-invazivă, deci mai puțin dureroasă, însă nu poate fi efectuată decât dacă avem o grosime de os de cel puțin 5-6 mm.

operația începe printr-o anestezie locală obișnuită, apoi continuă cu pătrunderea în os, presarea și ridicarea membranei sinusale, introducerea grefei sau pulberii de os în spațiul refăcut și inserarea implantului rapid.

Avantaje și dezavantaje

atunci când sunt condiții pentru realizarea operației de lifting sinus intern, există următoarele avantaje:

  1. se poate efectua în aceeași ședință cu adiția de os și implantul dentar, deci poți avea dinți noi într-o singură zi.

  2. costă mai puțin decât liftingul de sinus extern.

  3. imposibilitatea de efectuare în cazuri de resorbție osoasă masivă.

Sinus lift extern

sinus lift extern este o operație recomandată în cazul în care osul maxilar s-a resorbit într-o proporție foarte mare. de obicei, acest lucru se întâmplă atunci când, după căderea dinților, s-a așteptat un număr mare de ani fără a se introduce implanturi dentare.

spre deosebire de metoda liftingului intern, sinus lift extern se realizează prin pătrunderea și inserarea osului artificial prin zona laterală și nu perpendicular.

Avantaje și dezavantaje

    1. recomandat pentru cazuri de resorbție osoasă masivă.

       

    2. rareori se poate realiza în aceeași ședință și implantul dentar. această condiție depinde de cantitatea de os existentă. dacă volumul osos este prea mic, se efectuează în 2 etape. în prima etapă se face adiția osoasă și se așteaptă 4-5 luni pentru ca materialul să se osteointegreze. abia după acest interval se revine la clinică pentru inserarea implantului dentar.

       

    3. costă mai mult decât sinus lift intern.

Cât costă procedura de lifting sinusal?

în unele cazuri, atunci când sinusurile maxilare se măresc ca urmare a pierderii dinților și resorbției osoase, implanturile nu mai pot fi inserate în condiții optime decât dacă recurgem la procedura de sinus lift. în această situație, prețul final al operației de implant dentar va crește deoarece la prețul procedurii inițiale de implantare se vor adăuga și prețul sinus lift-ului, respectiv cel al adiției de os.

Cum variază costul?

pentru a afla ce preț vei plăti pentru un sinus lift, mai întâi trebuie stabilit în ce grad de resorbție se află osul maxilar. dacă osul prezintă un grad de resorbție acceptabil se va apela la procedura de sinus lift intern, prețul fiind mai mic. invers, dacă resorbția este foarte avansată, se va aplica sinus lift extern și prețul va fi mult mai mare.

SFAT! dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, nu lăsa să treacă ani de zile și prezintă-te la doctor cât mai rapid pentru ca osul maxilar să nu aibă timp să se resoarbă. astfel, nu vei mai avea nevoie de procedura de sinus lift și vei plăti doar prețul implantului dentar.

 
 

Lifting-ul extern vs intern

maxilarul prezintă 2 sinusuri dispuse în proximitatea nărilor nasului. fiecare sinus are în corespondență 3 dinți. indiferent dacă unul sau toți cei 3 dinți ți-au căzut, prețul liftingului este același.

spre deosebire de liftingul extern, metoda internă permite amplasarea implantului în aceeași ședință, iar costul este semnificativ mai mic.

BINE DE STIUT: procedura de lifting extern nu se poate aplica concomitent cu inserția implantului. mai întâi se efectuează sinus lift extern, apoi după aproximativ 6 luni se poate insera și implantul.

Medici stamatologi

Specialistul tău în Sinus Lift

Medici stamatologi

LORELEI NASSAR

Chirurg specialist cu peste 28 de ani de experiență și peste 10.000 de operații de implant dentar în clinici din SUA, Suedia, Marea Britanie, Israel și România.

SINUS LIFT

Programează-te acum

Puteți rezerva imediat o programare prin formularul de mai sus sau nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon.

Come as you are!

De ce implant cu Dr. Nassar?

28 DE ANI EXPERIENTA

Operatie cu Dr. Lorelei Nassar, chirurg cu experienta in implantologie din 1992.

INSERARE RAPIDA, IN DOAR 7 MINUTE

Timpul mediu de inserare al unui implant dentar cu Dr. Nassar este de 7 minute.

4 OPTIUNI DE ANESTEZIE

Ai la dispozitie 4 metode de anestezie: locala, intravenoasa, inhalosedare & hipnoza medicala.

5 SOLUTII PENTRU DINTI INTR-O ZI

Solutii rapide de inlocuire a dintilor lipsa cu implanturi pentru toata arcada, intr-o singura zi.

IMPLANTURI 3D & NANOTEHNOLOGIE

Solutii personalizate de implanturi cu tehnologie 3D.

IMPLANTURI FARA ADITIE DE OS

Sistem de ultima ora, implanturi fara aditie de os sau sinus lift

Descoperă

Tot ce nu știai despre implanturi

Reduceri de până la 20% la servicii stomatologice!

Sună-ne acum +40 373 811 555