[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”bottomSemiSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]
Este contraindicat implantul intr-un mod absolut?” Poate parea neobisnuit pentru unii, insa raspunsul nostru categoric este intotdeauna acelasi: NU!
POATE FI CONTRAINDICAT IMPLANTUL IN MOD CATEGORIC?
Operatia de implant dentar nu prezinta contraindicatii absolute, chiar daca fumezi sau faci tratamente cu corticosterozi. Chiar daca ai fost diagnosticat/a cu osteoporoza, diabet sau faci chimioterapie, noi iti spunem ca, in oricare din situatiile de mai sus te-ai afla, poti beneficia de implanturi dentare.
La prima vedere, faptul ca implantul dentar nu are contraindicatii absolute poate parea pentru multi cel putin improbabil, insa experienta noastra demonstreaza contrariul, mai exact ca acesta nu este decat un mit.
LEGENDE SI PREJUDECATI
Miturile si prejudecatile legate de interzicerea implantului dentar (in anumite cazuri) pornesc de la vechile manuale de chirurgie – implantologie.
Acestea au fost introduse ca obiect de studiu cu aproximativ 25 – 30 de ani in urma, iar majoritatea studentilor din acea vreme sunt medici implantologi care opereaza acum. Unii dintre ei au o anumita reticenta si isi iau masuri de precautie, altii contraindica implantul dentar pacientilor diagnosticati cu anumite afectiuni.
Pe de alta parte, in tot acest rastimp, medicina, in general, si implantologia dentara, in particular, au evoluat intr-un ritm extrem de accentuat. Afectiunile care erau in trecut tratate intr-un anumit mod, acum sunt tratate altfel, mult mai eficient.
CONTRAINDICATII GENERALE
Contraindicatiile generale se refera la boli si afectiuni ce au ca rezultat imposibilitatea de a recurge la implant dentar. Acestea sunt:
BOLI ACUTE SI CRONICE
- Diabet insulino-dependent
- Reumatism poliarticular
- Infectii
- Leucemie
- Afectiuni cardiace sau ale altor organe
Persoanele care au suferit un infarct miocardic se pot supune operatiei de implant dentar dupa aproximativ 1 an de la accident. Cei cu boli cardiovasculare nu au dificultati la vindecare, insa se impun unele masuri preventive care sa minimizeze posibilele probleme din timpul operatiei.
Pacientii cu diabet pot avea dificultati la vindecare. In cazul diabetului in forme usoare, se face antibioterapie cu 2 zile inainte de aplicarea implanturilor dentare. Dupa 10 zile de la implant se repeta procedura.
BOLI ENDOCRINE
Acromegalia
Hiper si hipotiroidismul
Obezitatea
Fie ca vorbim de interventie sau ca ne referim la perioada post-operatorie, candidatii ce prezinta aceste afectiuni nu prezinta niciun fel de contraindicatie.
AFECTIUNI PSIHICE, NEUROLOGICE SAU ANXIETATE
- Parkinson
- Scleroza multipla
- Epilepsie
- Paralizie
- Nevralgie trigeminala
Persoanele cu boli psihice/ neurologice sau care au anumite fobii pot face implantul dentar sub anestezie generala. Pentru pacientii cu probleme de anxietate si interdictie la anestezie, Dr. Lorelei Nassar ofera hipnoza medicala.
INFECTII
- Sifilis
- Tuberculoza
- SIDA
- Alte boli hematologice infectioase
Contraindicatiile pacientiilor cu anumite afectiuni precum infectiile sunt temporare. Aceste persoane trebuie se sa trateze si ulterior pot beneficia de implanturi dentare.
Pacientii cu tuberculoza sau sarcoidoza pot avea un raspuns slab la vindecarea leziunilor chirurgicale.
FUMATUL
Fumatul nu reprezinta o contraindicatie absoluta, chiar daca fumatorii se vindeca mai lent dupa operatie decat nefumatorii.
Totusi trebuie precizat ca scaderea numarului de tigari, atat inainte, cat si dupa implant, va contibui pozitiv la durata de viata a implantului. In consecinta, pentru fumatori este indicat ca acestia sa renunte la fumat.
BOLI ALE SISTEMULUI OSOS
- Osteoporoza
- Reumatism articular acut
- Alte boli osoase
Asa cum a fost explicat in videoclipul de mai sus, chiar si pentru pacientii cu osteoporoza, implantul nu reprezinta o contraindicatie absoluta, ci doar temporara.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]