Un zâmbet strălucitor și dinți albi au devenit un simbol al sănătății și frumuseții în societatea modernă. Cu toate acestea, numeroase cauze pot duce la decolorarea dinților, și nu întotdeauna pasta de dinți pentru albire este soluția optimă. De la obiceiurile alimentare la medicamente, traume sau boli, există mulți factori care pot afecta culoarea dinților noștri. În continuare, vom explora aceste cauze și vom dezvălui motivele pentru care pasta de dinți pentru albire nu mai este suficientă.
Care sunt cauzele colorării dinților?
Obiceiurile alimentare
Consumul de cafea, ceai, vin roșu, băuturi carbogazoase, portocale, morcovi și alimente cu culori intense poate cauza pete semnificative pe dinți în decursul anilor. De asemenea, alimentele acide, precum oțetul și fructele citrice, contribuie la eroziunea dinților. În consecință, suprafața dintelui devine mai slabă și transparentă, iar culoarea gălbuie a dentinei devine mai vizibilă.
Medicamente
Unele medicamente pot decolora smalțul dentar sau pot schimba culoarea dentinei. Copiii care iau antibiotice înainte de a le crește dinții permanenți au șanse mai mari să aibă dentină cu nuanță gălbuie. Medicamentele antipsihotice, antihistaminicele și medicamentele pentru tensiune arterială sunt, de asemenea, cunoscute pentru a provoca colorarea dinților, dar gradul de colorare variază în funcție de durata tratamentului și de doză.
Translucența și subțirea
Acestea sunt trăsături genetice care devin mai vizibile odată cu înaintarea în vârstă. În timp ce toți dinții prezintă o anumită transparență, cei care sunt groși și opaci au un avantaj, au mai multă strălucire și răspund mai bine la procesul de albire a dinților. Dinții mai transparenți și mai subțiri, în special cei din față, au mai puțin pigment necesar pentru albirea dinților. Transparența este singura condiție care nu poate fi corectată cu nicio formă de albire.
Traumatisme
Anumite forme de vătămare sau traume pot duce la decolorarea dinților, în special în copilărie, când dinții sunt încă în dezvoltare.
Anumite boli
Anumite afecțiuni, cum ar fi anemia, pot duce la colorarea dinților. Tratamentele pentru unele boli, cum ar fi radioterapia la nivelul gâtului, pot cauza, de asemenea, colorarea.
Igiena dentară slabă
Perierea, utilizarea aței dentare și clătirea cu apă de gură sunt insuficiente uneori pentru a elimina placa dentară și substanțele care produc pete, precum tutunul și cafeaua.
Măcinarea dinților
Măcinarea este adesea cauzată de stres și poate duce la micro-fisuri în dinți, care fac ca marginile de mușcare să devină mai întunecate.
Fumatul
Nicotina lasă depozite maronii pe dinți, care se absorb treptat, rezultând o colorare extrinsecă.
Soluții pentru albirea dinților
Pastă de dinți pentru albire
Pasta de dinți pentru albire nu va schimba culoarea naturală a dinților, dar poate ajuta într-o oarecare măsură la îndepărtarea petelor superficiale care se formează în mod obișnuit și provoacă colorare neplăcută.
Pasta de dinți pentru albire nu este concepută pentru decolorarea profundă a dinților cauzată de traume, fluoroză, defecte congenitale sau medicamente.
Albire profesională
Acest tip de procedură (află aici informații complete despre albirea dintilor) este efectuată de către un profesionist pentru a asigura rezultate fiabile și sigure. Rezultatele obținute prin această metodă sunt de obicei superioare, deoarece dentistul utilizează produse de albire cu o concentrație mult mai mare în comparație cu cele destinate utilizării la domiciliu
Înainte de tratament, dentistul va curăța mai întâi dinții pentru a elimina orice reziduuri și placă. De asemenea, va efectua o examinare dentară detaliată pentru a vă asigura că dinții și gingiile dumneavoastră sunt sănătoase.
Albire cu laser
Albirea cu laser este una dintre cele mai populare metode de albire a dinților utilizate astăzi. Înainte de începerea procedurii, medicul va lua măsuri de protecție suplimentară a gingiilor. Aceasta etapă este urmată de aplicarea unui gel cu peroxid de hidrogen și, apoi, cu ajutorul laserului, se va efectua albirea dentară propriu-zisă.
După proces, dentistul vă va discuta câteva modalități prin care puteți maximiza efectele de albire. De asemenea vă poate atenționa asupra unor alimente care cauzează colorarea dinților și pe care ar trebui să le evitați. S-ar putea să primiți și un kit de albire pentru acasă pentru a vă ajuta să mențineți dinții mai albi pentru o perioadă relativ lungă de timp.
Albire cu lampa Zoom
Zoom este un proces de albire modern folosit în întreaga lume pentru a înlătura petele și îngălbenirea smalțului și dentinei.
Procedura începe cu o scurtă pregătire pentru a acoperi buzele și gingiile, lăsând dinții expuși. Apoi, dentistul aplică gelul de albire cu peroxid de hidrogen, care acționează împreună cu lumina Zoom pentru a pătrunde în dinți și a elimina petele și colorarea.
Cun se realizează albirea dinților acasă?
Albirea dinților la domiciliu este o alternativă la albirea profesională. Această metodă costă în general mai puțin și vă oferă comoditatea de a efectua procedura acasă. Cu toate acestea, produsele pentru albire la domiciliu au o concentrație mai mică de peroxid de hidrogen, ceea ce înseamnă că nu vor putea oferi aceleași tipuri de rezultate pe care le veți obține de la albirea profesională. Modul și metoda de aplicare variază semnificativ în funcție de tipul de produs pe care îl utilizați. Cu toate acestea, cel mai bun moment pentru a aplica orice produs este după o curățare dentară profesională.
Ce trebuie să știți despre albirea dinților
Practicarea regulată a obiceiurilor bune de igienă dentară vă va ajuta să vă mențineți dinții curați și sănătoși. Cu toate acestea, este posibil să doriți totuși un zâmbet mai strălucitor. În timp, dinții noștri tind să-și piardă strălucirea și să devină mai terni, mai galbeni și pătați. De aceea, albirea dinților a devenit una dintre cele mai populare proceduri de stomatologie cosmetică în ziua de azi. Dacă luați în considerare albirea dinților, iată ce trebuie să știți:
Sensibilitatea după albirea dinților este normală
Aceasta se datorează în mare parte dinților crăpați/deteriorați, smalțului subțire sau geneticii. În timpul procedurii, este foarte normal ca sensibilitatea dentară să apară. Dinții devin temporar deshidratați, ceea ce reduce capacitatea lor de a izola nervul de variațiile de temperatură. Sensibilitatea va dispărea în 12-36 de ore după procesul de albire. Dentistul vă poate recomanda, de asemenea, un tratament post-albire cu fluorură pentru a promova rehidratarea și hrănirea dinților.
Rezultatele variază
Rezultatele de albire a dinților depind de mai mulți factori, inclusiv tipul de procedură utilizată, concentrația agentului de albire și natura îngălbenirii dinților. Dacă dinții dvs. sunt ușor galbeni sau pătați, veți obține cel mai probabil rezultate mai bune decât dacă aveți decolorări mai profunde sau nuanțe de gri.
Albirea dinților nu este permanentă
Rezultatele albirii dinților nu sunt permanente și pot dura între câteva luni și câțiva ani, în funcție de stilul de viață și obiceiurile alimentare. Fumatul, consumul de cafea, ceai și băuturi carbogazoase, precum și lipsa unei igiene orale adecvate pot duce la recolorarea dinților. Cu toate acestea, puteți menține rezultatele mai mult timp dacă evitați sau limitați consumul de substanțe care pot colora dinții și mențineți o igienă orală riguroasă.
Albirea dinților nu este potrivită pentru toată lumea
Nu toată lumea este un candidat ideal pentru albirea dinților. Dacă aveți carii dentare sau alte probleme orale, acestea trebuie tratate înainte de a efectua o procedură de albire. De asemenea, dacă aveți decolorări severe sau alte probleme dentare, procedura de albire poate să nu fie eficientă sau să producă rezultate neuniforme.
Albirea dinților nu afectează coroanele, punțile și fațetele dentare
Dacă aveți coroane, punți sau fațete dentare, este important să știți că acestea nu vor răspunde la albirea dinților. Aceste lucrări dentare sunt fabricate pentru a avea o anumită culoare și nu pot fi schimbate prin albire. Dacă aveți aceste tipuri de lucrări dentare și doriți să obțineți un zâmbet mai alb, dentistul vă poate recomanda înlocuirea acestora după procedura de albire a dinților.
Albirea dinților nu afectează smalțul dentar
Contrar unor mituri, albirea dinților nu afectează smalțul dentar sănătos. Cu toate acestea, procedura poate duce la deshidratarea temporară a smalțului, ceea ce poate face ca dinții să pară mai uscați sau mai puțin strălucitori. Aceasta este doar o reacție temporară și smalțul dentar se va rehidrata natural în următoarele zile.
Este important să discutați cu dentistul înainte de a efectua orice procedură de albire a dinților pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit și pentru a discuta despre riscuri, beneficii și așteptările dvs.